zpět

„Kryptodolary“ pomohly americkým politikům k vítězství v primárních volbách do Kongresu.

7.3.2024

Investice do volební kampaně ze strany krypto průmyslu byly úspěšné během tzv. Super Tuesday voleb v celých Spojených státech, kdy se několik klíčových kongresových závodů vyvíjelo podle očekávání.

Zájmy kryptoměn byly zaměřeny zejména na sledování poslankyně Katie Porterové a zajistění, aby nezískala senátorské křeslo v Kalifornii, obávajíce se, že by mohla přijít s postojem k digitálním aktivům podobným senátorce Elizabeth Warrenové (D-Mass.). V primárním závodě o první dvě místa v Kalifornii ukazují první výsledky, že Porterová skončila na vzdáleném třetím místě. To ji nejen vyřadilo ze hry o Senát, ale také ji zbavilo práce v příštím roce ve Sněmovně reprezentantů.

"Od Bílého domu přes Senát po Sněmovnu neudělejte chybu: Kryptovolič je zde," uvedl Josh Vlasto, mluvčí organizace Fairshake a dalších politických akčních výborů (PAC), které byly založeny krypto firmami a investory. "Kryptovoliči zajímá, na čí straně je kandidát, a jejich rozhodnutí bude hrát klíčovou roli ve volbách v roce 2024."

Porterová byla nejvýraznějším cílem průmyslu, ačkoliv role krypta v její porážce není nutně měřitelná, finanční prostředky od průmyslu přišly, když byla těsně vedle nejlepšího republikána, Stevea Garveyho, který ji nakonec předstihl. Kdyby dosáhla druhého místa, Porterová by možná stále nedokázala porazit poslance Adama Schiffa (D-Kalifornie) v listopadových všeobecných volbách. Nyní se bude utkávat s Garveyem o senátorské křeslo.

Celkově prý kryptopalivo, včetně organizací Fairshake a Protect Progress, utratilo více než 13 milionů dolarů ve čtyřech kongresových závodech, uvedl Vlasto. Z této částky bylo více než 10 milionů dolarů věnováno na porážku Porterové.

Zájmy kryptoměn také směrovaly 1,7 milionu dolarů, aby pomohly Shomari Figures v dominanci mezi mnoha demokratickými kandidáty ve volbách do Sněmovny v Alabamě. Figures – zkušený úředník s několika funkcemi ve Washingtonu – dříve pracoval pro senátora Sherroda Browna, který dosud stál v cestě pokroku v legislativě o kryptoměnách jako předseda Senátního bankovního výboru. Figures však naznačil na svém volebním webu, že by "přijal nový pohled na digitální aktiva, jako jsou kryptoměny, a podporoval inovace a technologický pokrok."

V Texasu průmyslové PAC podpořily Julii Johnsonovou téměř 1 milionem dolarů v dalším kongresovém závodě, ve kterém dosud získala více než polovinu hlasů, přestože čelila devíti dalším demokratickým kandidátům.

A v Severní Karolíně kryptoprůmysl posílil Tima Moora v kongresových volbách, věnujících více než 500 000 dolarů republikánskému předsedovi Sněmovny Severní Karolíny. Moore si v úterý zajistil tuto nominaci, a jeho křeslo je považováno za klíčové pro posun k většímu počtu republikánů ve státním kongresu.

Výsledky těchto závodů představují předběžné vítězství pro zájmy kryptoměn, ale to, zda bude Kongres přívětivější vůči sektoru příští rok, se opravdu ukáže až na listopadových všeobecných volbách. Nejdůležitější bude, kdo bude předsedou na další čtyři roky, a to určí, kdo bude řídit regulační orgány a jak budou fungovat, a většinové strany v Senátu a Sněmovně ovlivní agendu týkající se legislativy o kryptoměnách. Ale bez ohledu na to, která strana zvítězí, pokrok v Kongresu bude stále vyžadovat spolupráci obou stran.

"Věříme, že volební výdaje na kryptoměny by mohly pomoci v dalším Kongresu, pokud vyhrají preferovaní kandidáti průmyslu v listopadu," uvedl Jaret Seiberg, analytik společnosti TD Cowen, ve středeční výzkumné poznámce.