zpět

Zvýší dnes Fed sazby naposledy?

26.7.2023

Koruna mírně koriguje ztráty z posledního týdne. Trhy očekávají, že Fed dnes rozhodne o zvýšení úrokových sazeb o 25 bazických bodů.

Viceguvernérka Eva Zamrazilová díky nedávným holubičím komentářům před rozpočtovou radou odstartovala nečekaný výprodej české koruny, kdy jen během minulého týdne naše domácí měna dokázala oslabit o více než 40 haléřů až nad hladinu 24 EURCZK. Slabá koruna však není pro ČNB příliš žádoucí a v reakci na uvedená prohlášení včera viceguvernérka uvedla, že očekávání brzkého snižování sazeb, jak by mohlo vyplynout z jejích posledních komentářů, jsou v tuto chvíli přehnaná.

„Očekávání trhu ohledně snižování sazeb jsou aktuálně nadměrná a centrální banka již několikrát upozorňovala, že se nenaplní. Osobně si nedovedu představit snížení sazeb dokud nebudu mít dostatečnou jistotu, že inflace míří k 2% cíli, a to setrvale.“ uvedla viceguvernérka Zamrazilová.

V závislosti na aktuálním vývoji koruny, může Zamrazilová svým příspěvkem na Twitteru přispět ke zklidnění reakce trhů a mít vliv na mírnější pohyb kurzu v následujících dnech. Během včerejšího dne se koruna pohybovala v rozmezí 24,02 až 24,08 EURCZK, přičemž tendence k dalšímu oslabování postupně opadají.

Hlavní událostí dnešního dne bude bezpochyby zasedání americké centrální banky, která by dle většinových tržních predikcí měla po červnové pauze obnovit cyklus utahování měnové politiky a doručit 25 bodové zvýšení úrokových sazeb. Ačkoliv je dnešní zvýšení o čtvrt procentního bodu považováno takřka za jistotu, o dalším směřování Fedu nepanuje na trzích 100 % shoda. Důležitá tak bude spíše tisková konference, kde guvernér Fedu Powell může ponechat dveře alespoň jednomu dalšímu zvýšení sazeb v tomto roce, což trhy aktuálně oceňují zhruba 30% pravděpodobností. Eurodolar se během včerejšího dne obchodoval v relativně stabilním pásmu 1,1030 až 1,1060 EURUSD, vůči české koruně pak mezi 21,75 až 21,83 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE