zpět

Zpřesnění: Česká ekonomika padá rychleji

5.1.2024

ČSÚ dnes zveřejnil konečný výsledek výkonu domácí ekonomiky ve 3Q loňského roku. Ten ukázal na meziroční pokles o 0,8 %, jedná se tak už o čtvrtý po sobě jdoucí kvartál, kdy jde česká ekonomika dolů.

Mezičtvrtletní pád o 0,6 % znamená, že jsme v recesi, navíc je číslo horší než původní odhady, a to se týká i meziročního pádu.  Nic na tomto obrázku nezmění ani skutečnost, že se jedná o poměrně mírnou recesi. Přestože by bylo příjemnější o stejných číslech hovořit jako o kladných, ve výsledku se nejedná o tragédii a není třeba být dramatičtí.

Češi utrácejí stále méně. Meziroční spotřeba domácností za 3Q 2023 klesla o 5,2 %. O 0,7 % meziročně vzrostly také úspory obyvatel. 


Bohužel platí, že ani čtvrtý kvartál 2023 nebude nijak zvlášť dobrý. Němci neutrácejí a dokud se toto nezmění, nemůžeme čekat podstatné oživení ani u nás. V listopadu německé maloobchodní tržby meziročně klesly o 2,4 %, což znamená, že už neuvěřitelných 19 dlouhých měsíců v řadě Němci utrácejí méně a méně. Na jejich apetitu utrácet je náš průmysl zcela závislý. Oživení domácí ekonomiky by mohlo přijít až ve druhé polovině letošního roku.