zpět

Zlato je nejlevnější za poslední měsíc

22.8.2022

Cena zlata na světových trzích dnes vstupuje do nového dne dalším poklesem a obchoduje se za 1742,25 USD/unci. Naposledy byla cena takto nízko koncem července. Stříbro opět pod 19,00 USD/unci.

Jestliže vyjdeme z toho, že zlato funguje jako uchovatel hodnoty v dobách nejistoty, pak krátkodobý pokles zájmu o kovy, a to se týká i stříbra, jde na vrub stále ještě silnému optimismu na trzích. I když Fed stále zvedá sazby, američtí centrální bankéři musejí s obavami vyhlížet případný pokles růstu ekonomiky, v horším případě její pád do recese. Na druhé straně aktuální odklon od utahování měnových podmínek by byl nyní přeci jen předčasný. Protože se pravděpodobnost růstu sazeb jeví stále jako poměrně vysoká, a to platí i v případě ECB, i když tam je situace ještě složitější, prudký nárůst zájmu o kovy v nejbližší době nečekáme.

Vyšší sazby na dolaru, případně na euru, a víra v jejich další, i když možná mírnější růst v nejbližších měsících je dostatečným argumentem pro investování spíše do dolaru a profitování z jeho držby. Dokud bude fungovat tento obrázek, zlato ani stříbro se nebudou rychle zotavovat.

Ve druhé polovině tohoto týdne proběhne ekonomické symposium v Jackson Hole, kde by měli světoví centrální bankéři mj. hovořit o práci se sazbami ve vztahu k hrozbám recese. Dá se tedy čekat, že kurzy budou volatilnější.