zpět

Zlato je na dvouletých minimech

21.7.2022

Dnes ráno zlato otevírá na hranici 1690 USD/unci, takto levné bylo naposledy začátkem května 2020. Podobně je na tom i stříbro, které se drží mírně nad 18,50 USD/unci.

Zlato je obecně všemi chápáno jako uchovatel hodnoty, což ale nyní hrubě nefunguje. Ten, kdo nakoupil drahý kov, aby předešel inflaci nemá dnes moc velkou radost.

1)    I když se válka na Ukrajině rozhodně nechýlí ke konci, všeobecná obava z dalšího masivního růstu spotřebitelské inflace slábne. Jestliže tedy platí, že v době nejistoty a obavy z růstu cen je zlato v kurzu, v momentě opadnutí strachu se hráči na trhu zlata a drahých kovů spíše zbavují.

2)    Všechny klíčové centrální banky jdou se sazbami nahoru a dnes po dlouhé době k tomuto kroku přistoupí i ta poslední, tedy ECB. Základní sazba na euru by měla vzrůst na 0,25 %. Fed už zvedá sazby nějakou dobu a centrální banky řady zemí Evropy včetně ČR už začaly utahovat měnovou politiku loni. V době růstu sazeb se pro investory jeví jiná výnosnější aktiva jako přitažlivější a především ziskovější. Drahé kovy přeci jen tolik nenesou.

3)    Pak je zde ještě jeden podstatný, ale mírně spekulativní argument. Fed zvedá sazby, ale pokud se USA dostanou do hlubšího zpomalení růstu nebo dokonce do poklesu ekonomiky, pak američtí centrální bankéři nejspíš budou nuceni ukončit zvedání sazeb. Stále ještě únosně „drahé“ dolary s vidinou toho, že sazby by už nemusely jít nahoru, budou nutně znamenat, že se opět roztočí spirála půjčování si a to platí i o investorech a jejich pozornost se v takovém případě bude upínat k rizikovějším a tím pádem k výnosnějším aktivům a těmi rozhodně zlato ani stříbro nejsou.

Vše však platí jen při ceteris paribus, tedy za jinak nezměněných podmínek. Pokud se válka na Ukrajině začne rozhýbávat ve prospěch Ruska nějak výrazně, nebo se významně změní situace s plynem, ropou a dalšími komoditami, drahé kovy mohou získat znovu na síle.