zpět

Zlato a stříbro na ústupu

14.8.2023

V posledních týdnech vidíme prudký pád ceny stříbra i zlata. Zatímco cena zlata spadla o 3,5 %, u stříbra to bylo o více než 10 %. Vysoké úroky na dolaru tlačí cenu drahých kovů dolů.

Ve druhé polovině července se zlato obchodovalo za 1980 USD/unci a stříbro za více než 25,15 USD/unci, dnes je to však za 1912 USD/unci a za 22,60 USD/unci. Fed na svém posledním zasedání zvedl základní sazbu do pásma 5,25 – 5,50 % a ECB šla na 4,25 %. Zdá se tedy, že vysoké úroky na hlavních měnách jsou pro hráče na trhu větším lákadlem, než zlato či stříbro. Prostor pro další zvýšení na obou stranách Atlantiku je prakticky vyčerpaný.

Inflace jde v USA dolů rychleji, meziročně šly ceny nahoru jen o 3,2 %, navíc ve 2Q se US ekonomika zvedla o 2,4 %, přičemž obě čísla jsou poměrně pozitivním výsledkem. Trh práce si stojí velmi slušně, a tak není důvod, aby šel Fed se sazbou dál nahoru. V EU je situace o něco horší, ale i zde jde inflace dolů.

Přichází období neměnných sazeb. Jakmile začne být jasné, kdy půjde Fed a ECB se sazbami dolů, v ten okamžik to může znamenat přehodnocení alokování finančních prostředků investorů ve prospěch drahých kovů, ale žádný prudký návrat dramatičtěji nad 2000 USD/unci a nad 25 USD/unci v dohledné době nečekáme.