zpět

Zisky společnosti Tesla klesly v důsledku snižování cen a uzavírání závodů

8.11.2023

Elon Musk varoval před "extrémně obtížnou" sériovou výrobou nového elektrického vozu Cybertruck.

Tržby společnosti Tesla v posledním čtvrtletí zaostaly za nižšími očekáváními Wall Street a její základní ziskové marže se snížily, protože výkonnost amerického výrobce elektromobilů poškodily plánované odstávky továren a snižování cen.

Ve středu se akcie Tesly propadly o více než 3 % poté, co generální ředitel Elon Musk využil konferenčního hovoru s analytiky ke zveřejnění nepříznivého výhledu a varoval, že vysoké úrokové sazby budou i nadále omezovat dostupnost vozů Tesla.

Uvedl také, že po dlouho očekávaném uvedení elektrického pick-upu Cybertruck, které je naplánováno na příští měsíc, bude následovat "extrémně obtížné" zvýšení výroby, které potrvá nejméně 18 měsíců. Wall Street očekávala, že ziskové marže společnosti Tesla v posledním čtvrtletí klesnou v důsledku snížení cen, které bylo provedeno na začátku roku s cílem zvýšit poptávku. Muskovy komentáře však vyvolaly obavy, že slabší poptávka a problémy s výrobou pickupů zpomalí oživení zisku, které mnozí předpovídali.

"S vozem Cybertruck jsme si vykopali vlastní hrob," řekl Musk s odkazem na hranatý design a neobvyklou karoserii z nerezové oceli. "Bude vyžadovat obrovské úsilí, abychom dosáhli sériové výroby a měli pozitivní cash flow za cenu, kterou si lidé mohou dovolit."

Bez započtení regulačních úvěrů klesla hrubá marže společnosti Tesla v automobilovém průmyslu, která je ostře sledovaným ukazatelem její hlavní činnosti, ve třetím čtvrtletí na 16,3 %, což je nejnižší hodnota od posledních tří měsíců roku 2017. To bylo méně než 17 %, které očekávala většina analytiků, a poklesla z 18,1 % ve druhém čtvrtletí a 26,8 % před rokem.

Obavy Elona Muska ohledně vysoké úrokové míry odrážejí obavy mnoha firem v současném ekonomickém prostředí. Vysoké úrokové sazby centrálních bank mohou zvýšit náklady na půjčky a potenciálně odradit spotřebitele od významných nákupů, jako jsou elektrická auta. Zatímco Tesla začala aktivně propagovat svá vozidla, což je odchylka od její dřívější marketingové strategie, dopad na poptávku může zůstat omezený, pokud úrokové sazby zůstanou vysoké.

Ve třetím čtvrtletí Tesla oznámila čistý zisk ve výši 1,85 miliardy dolarů, což představuje pokles o 44 % ve srovnání s předchozím rokem. Na pro forma bázi, což je běžná metrika používaná Wall Street, se zisk na akcii snížil o 37 % na 66 centů. Příjmy však vzrostly o 9 % na 23,35 miliardy dolarů. Tyto výsledky nesplnily očekávání Wall Street, která předpokládala zisk na akcii ve výši 73 centů při tržbách 24,1 miliardy USD.

Tesla již dříve oznámila, že v daném čtvrtletí dodala méně nových vozidel, než většina analytiků předpovídala, a to i poté, co byly prognózy Wall Street sníženy kvůli dopadům odstávky továrny. Výroba byla zastavena kvůli přípravě přepracovaného Modelu 3 a vozu Cybertruck. I přesto dosáhly dodávky 435 059 kusů, což představuje nárůst o 27 % ve srovnání s předchozím rokem, ale stále zaostaly o 20 000 kusů oproti předpovědím většiny analytiků. Tato výrobní výzva poukazuje na složitosti rozšiřování výroby elektrických vozidel.

Před posledními Muskovými komentáři na Wall Street vzrostly akcie Tesly v předchozím roce o 9 %, protože investoři vsadili na to, že špičkové ziskové marže společnosti umožní snížit ceny a zvýšit tak podíl na trhu, a to i v době, kdy se konkurenti potýkali s rostoucími ztrátami ze svých programů elektromobilů. Navzdory těmto výzvám při výrobě elektrických vozidel Tesla stále zůstává jedním z hlavních hráčů na trhu a Muskova strategie.