zpět

Závěr týdne přinesl zisky zlotému

27.12.2022

Před Vánoci koruna setrvala u 24,20 EURCZK. Proti euru zlotý nejsilnější za půl roku. Rusko možná sníží objem těžby ropy. Dnes výsledek domácí spotřebitelské důvěry.

Poslední předvánoční den „eurokoruně“ větší výkyv nepřinesl, když si vystačila s pohybem v pásmu 24,19 – 24,25 EURCZK. Zbylým středoevropským měnám se před Vánoci dařilo. Polský zlotý zpevnil až těsně pod 4,64 EURPLN a proti společné evropské měně zaznamenal svou nejsilnější hodnotu za posledního půl roku. Maďarský forint se poprvé za posledních šest týdnů podíval pod hranici 400 EURHUF. Dnes počítáme se setrváním koruny poblíž hranice 24,20 EURCZK. Obchodování ve dnech s nižší likviditou, jako jsou např. dny těsně před koncem roku, je složitější na prognózy, protože i relativně menší obchod může přinést viditelný dopad na kurz.

Páteční obchodování s dolarem příliš zajímavé nebylo. Eurodolar se udržel v pásmu 1,0595 – 1,0630 EURUSD, což pro korunu také znamenalo klidný den s pohybem v mantinelech 22,78 – 22,88 USDCZK. Nejzajímavější událostí pátku tak zřejmě byla zpráva z Ruska, které oznámilo možnost snížit objem své těžby ropy o 5-7 % v závislosti na uvalení cenového stropu. Ropa na to konto zdražila o několik dolarů za barel.

Více k očekávaným událostem ZDE