zpět

Zasedání Fedu přineslo koruně zisky

14.12.2023

Dolarové sazby nezměněny, příští rok ale zřejmě budou výrazněji klesat. Proti dolaru koruna zpevnila o 25 haléřů. Dnešní zasedání ECB a BoE změny sazeb s největší pravděpodobností nenabídnou.

I když to tak během dne nevypadalo, středa znamenala pro korunu posílení. Během středeční seance domácí měna postupně ztrácela, aby odpoledne „vystoupala“ nad 24,50 EURCZK, kde se, s výjimkou úterý tohoto týdne, obchodovala naposledy 22. listopadu. Večer po osmé hodině ale došlo ve spojení se zasedáním americké centrální banky k výraznému obratu trendu viz níže. Středeční seanci koruna zakončila na 24,40 EURCZK, což bylo cca o 12 haléřů níže, než když ráno otevřela.

Událostí nejen tohoto týdne bylo včerejší zasedání Fedu. Sazby zůstaly dle očekávání nezměněny, ale dopad do kurzů měly doprovodné komentáře. Jednak zazněla informace o snížení odhadu růstu cen v USA pro letošní i příští rok a především aktuálně členové měnového výboru FOMC očekávají příští rok snížení dolarových sazeb o 75 bb., což je výraznější utažení měnové politiky, než se kterým počítala poslední (zářijová) prognóza. Představitelů Fedu také uvedli, že očekávají snížení tempa růstu americké ekonomiky. Výše uvedené komentáře způsobily dolaru oslabení oproti euru o více než cent na večerní hodnotu 1,0890 EURUSD. Pro korunu to znamenalo intradenní zpevnění o 25 haléřů na 22,40 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE