zpět

Zasedání FEDu přineslo dolaru zisky

27.1.2022

FED dle očekávání sazby na dolaru ještě nezvýšil. Prohlášení guvernéra Powella se neslo ve velmi jestřábím duchu a dolar po něm zpevnil. Dnes dorazí zajímavá data především z USA.

Středeční obchodování patřilo k těm klidnějším, když se koruna proti společné evropské měně udržela v úzkém pásmu 24,47 – 24,54 EURCZK. V podobném duchu se neslo i obchodování s polským zlotým, ale maďarský forint odevzdal zisky nabyté po úterním zvýšení sazeb. Večer všechny středoevropské ztratily po zasedání FEDu viz níže. Dnes očekáváme od koruny pohyb v pásmu 24,45 – 24,60 EURCZK.

Událostí dne i týdne bylo včerejší večerní zasedání FEDu. Dle očekávání se zatím sazby na dolaru nezvýšily, nicméně především tisková konference guvernéra Powella přinesla americkému dolaru zisky. V prvé řadě je již v zásadě jisté, že hned na příštím zasedání (16. března) FED dolarové sazby zvýší. Celá tisková konference se nesla v hodně jestřábím duchu, když bylo patrné, že inflace v USA „trápí“ americkou centrální banku stále více a že se situace zhoršuje. Dolaru přinesla zisky také zmínka, že je FED připraven sazby zvyšovat na každém dalším zasedání. Také jsme se dozvěděli, že program odkupu aktiv skončí již počátkem března. Dolar postupně po zasedání zpevnil z 1,1290 EURUSD na ranních 1,1210 EURUSD. Pro korunu to znamenalo oslabení z 21,65 USDCZK na 21,90 USDCZK. Pro dnešek počítáme, že by se domácí měna měla udržet v pásmu 21,80 – 22,00 USDCZK.

Ze střední Evropy dnes stojí za zmínku pouze dopoledne zveřejněný prosincový výsledek maďarské míry nezaměstnanosti. Ještě může doznívat výsledek včerejšího zasedání FEDu a absence kurzotvorných dat tak nemusí nutně znamenat pro regionální měny „nudný“ den.

Evropský makroekonomický kalendář je dnes obecně dost prázdný. Během dopoledne dorazí výsledek německé spotřebitelské důvěry od agentury GfK a tím dnešní výčet dat ze starého kontinentu i končí.

Z druhé strany Atlantiky se, ve srovnání s Evropou, dočkáme celé záplavy ekonomických výsledků. Ve 14:30 SEČ bude v prvé řadě uveřejněn výsledek HDP za 4Q 2021. Ve stejném čase dorazí také obvyklé čtvrteční výsledky amerického trhu práce, když především výsledky nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti patří mezi sledované ukazatele. Při pozdějším odpoledni ještě budeme svědky dat z realitního trhu a výsledku výrobního FED Indexu kansaského distriktu.