zpět

Zasedání FEDu nakonec přineslo dolaru ztráty

16.12.2021

FED je připraven s inflací bojovat, ale zároveň nechce ohrozit ekonomický růst. Aktuálně se očekává příští rok trojí zvýšení dolarových sazeb. Dopoledne bude zveřejněn domácí růst cen ve výrobě.

Úterní obchodování se koruně vydařilo. Ráno sice ještě měla domácí měna tendenci slábnout k 25,30 EURCZK, ale nakonec tuto snahu „vzdala“ a během prosince se poprvé podívala pod úroveň 25,25 EURCZK. V rámci regionu včera zlotý s forintem spíše ztrácely.

Večer byl zveřejněn výsledek jednání americké centrální banky FED. Dolarové sazby dle očekávání zvýšeny nebyly. Za jestřábí se dá považovat prohlášení guvernéra Powella na tiskové konferenci. Tam zaznělo, že FED bude v následujících měsících pečlivě sledovat, zda se vysoká inflace nestává trvalou, pak by FED dle jeho slov jistě reagoval. Zrychlení tempa snižování objemu v programu odkupu aktiv se v zásadě očekávalo, od ledna tak bude FED nakupovat dluhopisy za 60 mld. USD oproti prosincovému výdaji 90 mld. USD. Program bude zřejmě ukončen již v březnu příštího roku. Také dle očekávání došlo ke změně pohledu na rychlost růstu sazeb na USD, když po včerejším zasedání FED aktuálně očekává hned trojí zvýšení v roce 2022 následované opět trojím zvýšení v roce 2023. Ve srovnání s výstupem z listopadového zasedání jde o relativně výrazný posun, ale dolar se dočkal zisků jen krátkodobě. Důvod vidíme v zásadě v tom, že FED sice je připraven s inflací bojovat, ale zároveň nechce ohrozit ekonomický růst. Výsledkem jsou zisky rizikovějších aktiv a také eura, které proti dolaru dnes ráno zpevnilo již nad hladinu 1,1300 EURUSD. Je otázkou, zde nebude FED ale nucen utahovat šrouby měnové politiky dříve. Kromě faktu, že se americká spotřebitelská inflace blíží 7 % meziročního růstu, se stav na tamním trhu práce blíží plné zaměstnanosti. Ve spojení s globálním růstem cen to může snadno znamenat ještě další růst cenové hladiny. Koruna se během středoevropského obchodování držela v pásmu 22,38 – 22,47 USDCZK. Dnes ráno začíná na 22,35 USDCZK a spíše čekáme, že by domácí měna mohla ještě mírně posílit.

Z domova

V 9:00 dorazí domácí výsledek Indexu výrobních cen (PPI). Za listopad se očekává nový rekordní meziroční nárůst o více než 13 %.

Evropa

Během dopoledne budou v eurozóně zveřejněny předběžné výsledky Indexu nákupních manažerů ve výrobě i službách. Hodinu po poledni se dočkáme výsledku měnového jednání Bank of England. Růst sazeb na libře se neočekává, ale několik členů devítičlenné bankovní rady zřejmě pro zvýšení hlasovat bude. Nejdůležitější událostí bude odpolední zasedání ECB. Očekává se potvrzení, že v roce 2022 sazby na euru zvýšeny nebudou. Cokoliv jiného by bylo překvapením a kurzy by zcela jistě rozhýbalo. Také se počítá s tím, že bude na jaře ukončen pandemický program odkupu aktiv.

USA

I z druhé strany Atlantiku dnes dorazí několik kurzotvorných událostí. Kromě obvyklých týdenních výsledků amerického trhu práce se spolu s nimi ve 14:30 dočkáme i dat z realitního trhu a výrobního FED Indexu distriktu Philadelphie. Tím ale dnešní výčet amerických dat nekončí. Později odpoledne je očekáván výsledek listopadové průmyslové produkce a PMI Index ve výrobě i službách za prosinec.