zpět

Zasedá dnes ČNB

21.6.2023

Česká koruna otevírá středeční obchodování v blízkosti 23,76 EURCZK. Dnes je na programu zasedání tuzemské centrální banky.

Analytici většinově očekávají na dnešním měnověpolitickém zasedání bankovní rady ČNB ponechání úrokových sazeb beze změny. 2T repo sazba by tak měla setrvat na úrovni 7 %, a ačkoliv na květnovém zasedání tři členové rady zvedli ruku pro zvýšení sazeb o 25 bazických bodů, poslední data o domácím růstu cen nenasvědčují o nutnosti dalšího zvyšování sazeb. Květnová čísla ukázala, že zdražování zpomaluje rychleji, než ČNB očekávala. Meziroční míra inflace se v uplynulém měsíci dostala na 11,1 %, což je nejnižší hodnota za posledních 15 měsíců. Guvernér ČNB Aleš Michl ovšem opakovaně upozorňoval na riziko brzkého uvolňování měnové politiky, a tak ani potenciální snížení sazeb není aktuálně ve hře. Trhy tak bude nejvíce zajímat následná tisková konference, která by se opět mohla odehrávat v podobně jestřábím duchu jako posledně, zejména ve snaze udržet naši domácí měnu na silných úrovních.

V rámci hlavních světových měn dnes zůstává makroekonomický kalendář prázdný s výjimkou vystoupení šéfa Fedu Jerome Powella před sněmovním výborem reprezentantů. Powell přednese zprávu o měnové politice, což by teoreticky po posledním zasedání mohlo přinést jedno z dalších vodítek ohledně budoucího vývoje dolarových sazeb. Na hlavním měnovém páru včera v souhrnu vyhrála americká měna, která z ranních kotací okolo 1,0950 EURUSD posílila k hladině 1,0900 EURUSD. Vůči české koruně se pak kurz pohybuje těsně pod 21,80 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE