zpět

Zápisky Fedu odhalily obavy z recese

13.4.2023

Podle podrobného zápisu z posledního zasedání centrální banky Spojených států mohou problémy bankovního sektoru naklonit americkou ekonomiku již tento rok do recese.

Zápisky z posledního setkání Fedu odhalily, že pro zvýšení sazeb o 25 bazických bodů hlasovali v březnu všichni členové FOMC. Fed dále uvedl, že později v tomto roce očekává pokles hospodářského růstu, zároveň mnoho jeho členů kvůli problémům v bankovním sektoru snížilo svůj výhled pro vrchol sazeb. Ze záznamu bylo také patrné, že existuje pokračující obava Fedu ohledně bankovní krize a také dalšího zvyšování cen.

Ačkoliv měnový výbor Fedu v březnu schválil zvýšení úrokových sazeb, stalo se tak i přes značné zvýšení nejistoty na trzích v důsledku krachu několika amerických bank. Tam, kde předchozí prohlášení odkazovala na potřebu „probíhajícího navyšování“, výbor změnil formulaci, aby naznačil, že další navýšení „může být vhodné“, avšak ne zcela nutné.

Včerejší data amerického růstu cen za březen ukázala na pokles tempa růstu na 5% úroveň, což trhům poskytlo lehký náznak, že zdražování je opravdu na ústupu. Pravděpodobně ale ne natolik, aby odradil Fed od květnového zvýšení úrokových sazeb. Trhy totiž stále vidí téměř 70% šanci na čtvrtbodový nárůst na příštím zasedání, po kterém by měla následovat krátká pauza. Dalším katalyzátorem pohybu na trzích bude pravděpodobně výsledková sezóna za první čtvrtletí tohoto roku, která odstartuje již tento pátek výsledkama velkých amerických bank.