zpět

ZAMRAZíme inflaci

15.7.2022

Madam Zamrazilová pro Události ČT převážně o inflaci. Euro pod palbou dominantního dolaru. Chvilková nerovnováha sil?

Čtvrteční rozhovor s viceguvernérkou a staronovou členkou ČNB Evou Zamrazilovou má potenciál lehce uklidnit měnové trhy. V rozhovoru pro Události ČT ozřejmila, že vrchol inflace dle jejího názoru ještě nenastal, i když polevilo zrychlení v rámci meziměsíčního srovnání. Obává se, že meziročně inflace ještě o něco povyroste, nicméně se již blíží svému vrcholu. K jejímu zpomalování značným způsobem přispívá něco, co by se dalo označit jako „spotřebitelská brzda“. Zvyšování cenové hladiny společně s nejistotou a přirozeně špatným pocitem lidí z inflace, vede k omezování spotřeby, což samo o sobě tlumí poptávku a utrácení. Tím je inflace omezována. Lidé prostě vnímají dražší ceny zboží a méně utrácejí. Nemluvě o tom, že velká část inflačního zdražování byla indukována „preventivně“, tzn. firmy v očekávání zvyšujících se cen preventivně zdražovaly o desítky procent, což inflaci vyhnalo až na 17,2 procenta. Eva Zamrazilová v rozhovoru doufá, že podzimní vyjednávání o platech budou ze strany zaměstnanců umírněná a nebudou požadovat kompenzaci inflačního propadu. To by mohlo inflaci zbrzdit, stejně jako výše zmíněné omezení spotřeby ze strany lidí. Zamrazilová zmiňuje i výše uvedený efekt, že se původně dovezená inflace promítla do chování výrobců v rámci ČR.

Když dnes ráno usedalo euro a dolar ke svému každodennímu „mači“, málokdo tipoval, že zrovna dnes nastane TEN DEN, kdy americký dolar vybojuje vítězství a nejsledovanější měnový pár už nebude začínat jedničkou. Nejnižší naměřená hodnota 0,9952 EURUSD. Čtvrteční den přinesl kurzotvorná data jen americkému dolaru. Červnová výrobní inflace v USA o 0,6 procenta překonala odhad trhu, když meziročně zrychlila na 11,3 %. Počet nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti taky neskončil pozitivním výsledkem. Za poslední týden přibylo 244 tisíc nových žádostí, jen pro porovnání odhad trhu byl 235 tisíc.

Euro dnes bylo možné koupit o něco levněji než americký dolar. Americký dolar se obchodoval za 24,22 až 24,53 USDCZK, euro se pohybovalo v pásmu 24,34 až 24,47 EURCZK.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Z domova zůstává pro dnešní den makroekonomický kalendář prázdný, naši polští sousedé uveřejní finální míru inflace za červen v meziročním a meziměsíčním srovnání.

Očekávané finanční události v Evropě

Eurozóna zveřejní obchodní bilanci za květen.

Očekávané finanční události ve světě

Z druhé strany Atlantiku k nám dorazí maloobchodní tržby, průmyslová výroba a Index spotřebitelské důvěry michiganské univerzity.