zpět

Zamrazilová připustila diskuzi o snižování sazeb

19.7.2023

Česká koruna v návaznosti na výroky viceguvernérky Evy Zamrazilové oslabila. Z domácích dat byl dnes ráno zveřejněn červnový výsledek indexu výrobních cen.

Naše domácí měna se během úterního obchodování neubránila ztrátám, kurz se totiž z ranních kotací okolo 23,75 EURCZK dostal v průběhu dne až nad 23,85 EURCZK. Značnou mírou k tomu přispěly i výroky viceguvernérky České národní banky Evy Zamrazilové, která včera měla možnost vystoupit před parlamentním výborem poslanecké sněmovny. Dle jejích slov jsou aktuální měnové podmínky na dostatečné restriktivní úrovni, což již otevírá otázku, kdy ideálně začít s uvolňováním měnových podmínek. Uvedla také, že očekává v letošním roce oslabování kurzu koruny, v ročním horizontu by pak kurz mohl být slabší až o jednu korunu.

Včerejší makroekonomický kalendář v souhrnu nabídnul pouze statistiku maloobchodních prodejů a průmyslové produkce z USA. Červnové tržby amerických maloobchodníků meziměsíčně vzrostly o 0,2 %, což je méně než tržní konsenzus ve výši 0,5 %. Taktéž průmyslová produkce zklamala v odhadech, když v červnu poklesla o 0,4 % v meziročním vyjádření, přičemž trhy očekávaly růst alespoň o 1,1 %. Eurodolar se během úterního obchodování pohyboval v relativně stabilním pásmu 1,1210 až 1,1260 EURUSD, česká koruna na páru s americkým dolarem pak oslabila z 21,10 k nynějším kotacím poblíž 21,25 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE