zpět

Zamrazilová očekává další snižování sazeb

18.1.2024

Koruna měla včera sice tendenci slábnout, nakonec ale den zakončila v podstatě beze změny na 24,73 EURCZK. Komentáře z ČNB ani nová data z české ekonomiky tak na korunu příliš nezapůsobila.

Ač akciové trhy včera krvácely, neboť centrální bankéři tlumí očekávání trhů ohledně rychlého poklesu sazeb, na měnových trzích byla situace klidnější. Ve středoevropském regionu měly sice měny tendenci ztrácet, ale ztráty nebyly nijak výrazné a v případě koruny nakonec v podstatě žádné. Koruna tak zakončila obchodování na 24,73 EURCZK, kde se nachází i dnes ráno.

S korunou nepohnula ani ranní data cen průmyslových výrobců – ceny sice meziročně zrychlily svůj růst na 1,4 %, trh čekal o něco vyšší číslo. S kurzem nepohnula ani slova viceguvernérky ČNB Evy Zamrazilové. Ta v rozhovoru pro ČRo uvedla, že bankovní rada počítá s tím, že na každém letošním zasedání by mohly sazby klesnout. V případě rychlejší desinflace by mohly klesat i rychleji, pokud inflační tlaky budou přetrvávat, může se podle ní pokles sazeb kdykoliv zastavit.

K měnové politice se včera vyjádřila i šéfka ECB Lagardeová. Ta sice připustila, že první snížení sazeb může přijít už v létě, ale tlumila očekávání trhů na rychlé snižování sazeb do konce roku. Dnes bude mít v Davosu další projev, současně bude zveřejněn zápis z posledního zasedání ECB.

Očekávané události