zpět

Zamrazilová nevyloučila snížení sazeb již v září

26.4.2023

Koruna oslabuje nad 23,50 EURCZK. Reuters vyzpovídali viceguvernérku ČNB Evu Zamrazilovou. Americký dolar posiluje pod 1,100 EURUSD.

Včerejší obchodní seance žádné zásadní pohyby nepřinesla. Koruna mírně oslabila nad úroveň 23,50 EURCZK. Z hlediska příchozích makrodat stojí za zmínku včerejší zasedání maďarské centrální banky, která rozhodla o ponechání základní úrokové sazby beze změny na úrovni 13 %. Došlo ale ke snížení overnightové zápůjční sazby z 25 % na 20,5 %, což lze chápat jako první malý krůček k normalizaci měnové politiky.

Téma snižování úrokových sazeb je nyní více aktuální i na české koruně, k čemuž přispěl i včera zveřejněný rozhovor viceguvernérky Evy Zamrazilové.

„V září bude k dispozici více dat. Takže pokud budou ukazovat správným směrem a já si budu dostatečně jista, že to bude v dalších měsících pokračovat, je (snížení sazeb) možné,“ uvedla viceguvernérka ČNB Eva Zamrazilová v rozhovoru pro agenturu Reuters.

Dále členka bankovní rady prohlásila, že by snížení úrokových sazeb bylo vhodné pouze tehdy, pokud by se tempo růstu inflace dostalo dříve na jednocifernou úroveň než se očekává.

Kromě zasedání maďarské centrální banky byl včerejší makroekonomický kalendář poloprázdný. Ze Spojených států ještě dorazila spíše druhořadá data, která trhy však nijak výrazně nezaujala. Prodeje nových domů se v březnu zvýšily, naopak spotřebitelská důvěra a průzkum průmyslové aktivity v Richmondu za duben shodně vykázaly pokles. Americký dolar tak dokázal včera posílit zpět pod psychologickou úroveň 1,100 EURUSD, vůči české koruně se kurz pohybuje poblíž 21,40 USDCZK.

Více k očekávaným událostem ZDE