zpět

Zaměřeno na Evropu

26.2.2024

Největší evropská ekonomika je v recesi. Ifo Index přinesl jen nepatrně zlepšení nálady v německém průmyslu. Český spotřebitel je optimista.

Všimli jste si, že už je to na chlup přesně dva roky, co začalo obléhání Ukrajiny? Ruku na srdce, zvykli jsme si my i naše peněženky. Čím dál méně nás dojímají srdceryvné válečné výlevy. Evropa se v současné době potýká s hromadnými protesty zemědělců a největší evropská ekonomika navyklá na přísun levných ruských surovin se zasekla a stagnuje. Spolkový statistický úřad tak v pátek jenom potvrdil předběžné údaje z konce ledna. HDP Německa se ve čtvrtém čtvrtletí mezikvartálně propadl o 0,3 % a německé hospodářství vstoupilo do technické recese. Vyhlídky zatím nejsou nijak příznivé, podle posledních aktualizovaných odhadů z tohoto týdne Němci očekávají v letošním roce růst ekonomiky jen o 0,2 procenta. Ještě v říjnu byl jejich odhad více optimistický a počítal s nárůstem o 1,3 %. Do centra pozornosti se v pátek dostal i německý Ifo Index, který měří náladu v německém průmyslu a už dopředu nám dává tušit, jak si v následujícím období povede na něj navázaný reálný hrubý domácí produkt. Ukazatel v únoru zaznamenal jen mírné zlepšení, když se posunul z 85,2 na 85,5 bodu. O co chudší makroekonomický kalendář v závěru týdne byl, o to více se rozpovídali o měnové police bankéři ECB a Fedu. Svými nic neříkajícími prohlášeními ve stylu „nebude-li pršet, nezmoknem“ jen kalí vodu. Eurodolar byl většinu pátečního dne nejistý a obchodoval se mezi 1,081 až 1,083 EURUSD.

A teď na skok domů. Český statistický úřad v pátek zveřejnil únorové údaje o důvěře v českou ekonomiku. Souhrnný indikátor se meziměsíčně propadl o 1,9 bodu na hodnotu 90,6 bodu a dostal se tak na úroveň z loňského září. Při podrobnějším zkoumání zjistíme, že se stále více a více se rozevírají nůžky mezi vnímáním současné ekonomické situace ze strany podnikatelů a koncových zákazníků. Důvěra spotřebitelů v únoru vzrostla na 94 bodu a nachází se na nejvyšší hodnotě od října 2021, typický český konzument registruje klesající inflaci a těší se z vyhlídky na růst reálných mezd. Kdežto podnikatel si uvědomuje tíživost stávající situace, trápí ho nedostatek objednávek a tím i pokles produkce. Obchodní důvěra se za poslední měsíc propadla o 2,8 bodu a dostala se na 89,9 bodu. Netřeba zmiňovat, že Německo je naším největším odběratelem a pokles jejich hospodářství samozřejmě doléhá i nás…Koruna většinu pátečního dne hledala pevnou půdu pod nohama. Euro se prodávalo za 25,32 až 25,40 EURCZK, americký dolar se obchodoval za 23,37 až 23,49 USDCZK.

Očekávané události