zpět

Zahraniční obchod v historickém deficitu

6.6.2022

Duben znamená další robustní schodek bilance zahraničního obchodu ČR. Ten se ve čtvrtém měsíci propadl až k -28,4 mld. korun. Jedná se tak o nejhorší výsledek v historii ČR.

Vývoz meziročně klesl o 1,3 %, ale dovoz šel nahoru o 13,3 %. Konečný záporný výsledek nejvíce ovlivnil obchod s ropou a plynem. Kvůli vysokým cenám a vyššímu dovezenému množství těchto komodit se dnešní výsledek zapíše červeným písmem do historických tabulek.

Obvyklý tahoun zahraničního obchodu, tedy odvětví s motorovými vozidly, zpomaluje a přebytek bilance v tomto segmentu se snížil o 11,4 mld. korun.

Jmenování A. Michla guvernérem ČNB vzbudilo na trzích obavy o další zvyšování sazeb. Nyní je nanejvýš pravděpodobné, že sazby půjdou nahoru i na červnovém zasedání. Silná koruna, o kterou se ČNB snaží, může způsobovat problémy exportérům, ale nyní hraje prim v rozhodování centrálních bankéřů inflace a tu je třeba dostat pod kontrolu. Koruna se dnes pohybuje v blízkosti 24,70 EURCZK, ale ČNB by si přála domácí měnu ještě silnější.