zpět

Zahraniční obchod se postaral o příjemné překvapení

6.2.2023

O velké překvapení se postaral zahraniční obchod. V prosinci skončil v deficitu pouze 1,2 mld. korun, což je oproti očekávání vynikající číslo.

Nejvíce ke slušnému výsledku zahraničního obchodu v prosinci přispěl obchod s počítači a elektronickými přístroji. Nahoru šel i přebytek obchodu s motorovými vozidly. Negativní dopad měl tradičně obchod s ropou a zemním plynem.

Další měsíce budou složité. Proti domácímu exportu stojí několik faktorů, ale dva z nich jsou kardinální. Prvním je snížená spotřebitelská poptávka Němců, kteří v utrácení dupli na brzdu a zavřeli své peněženky zbytnému zboží. Nákup všeho nepotřebného nechávají na lepší časy.

Tím druhým faktorem je silná česká koruna. ČNB drží hlavní sazbu na 7 % a v dohledné době se na tom nic nezmění. Čeští centrální bankéři nebudou nejspíš se sazbou hýbat ani jedním směrem. Přesto je koruna úročena výrazně lépe než dolar nebo euro, a proto je na silných úrovních. Silná koruna znesnadňuje pozici českých vývozců, protože za exportované zboží dostanou eura a ta smění za podstatně nižší kurz než před několika měsíci. Rozdíl si pak musí firmy ukrajovat z marží, tedy ze zisku, což v důsledku může vést k propouštění.