zpět

Zahraniční obchod mírně v přebytku

6.2.2024

Obchodní bilance ČR za prosinec skončila v přebytku 3,5 mld. korun, což je meziročně lepší výsledek.

Meziročně export klesl o 7,2 % a dovoz o 8,9 %, což jsou hlavní informace, které říkají, že aktivita v ekonomice stále klesá. Po špatných výsledcích podnikových objednávek v Německu v minulých měsících, se v prosinci vzrostly o 8,9 %, což dává určitou naději na zlepšení obchodní bilance ČR v první polovině letošního roku.

Koulí na noze zahraničnímu obchodu byl obchod s elektřinou kvůli poklesu cen, nedařilo se ani odvětví s počítači. Naopak tahounem byl obchod s ropou a zemním plynem.

Klíčovým faktorem pro firmy obchodujícími se zahraničím bude kurz koruny, a tedy rychlost snižování sazeb. Čím rychleji půjde ČNB se sazbou dolů, tím rychleji bude domácí měna slábnout. Převalení se přes hranici 25 korun za euro je jen otázkou času a může přijít prakticky kdykoli. Poslední odhady trhů jsou nakloněny spíše pro rychlejší snižování sazeb.

Slabá koruna bude hrát ve prospěch exportérům, protože za vyvezené zboží inkasují cizí měnu, kterou za vyšší kurz prodají do korun, takže jich inkasují více. O to, o co polepší exportéři, o to přijdou dovozci. Platby jejich faktur za dovezené zboží se prodraží, protože budou kupovat eura za vyšší kurz.