zpět

Zahraniční obchod hlásí studenou sprchu

6.4.2022

Český zahraniční obchod vykázal za únor schodek 4,4 mld. korun a jedná se tak meziročně o 25,7 mld. horší výsledek. Nadále však rostl dovoz i vývoz. Bilance s našimi hlavními partnery státy EU se oproti loňskému únoru zhoršila o 6,1 mld. korun.

Export rostl o 7 % a import o 16,5 %. Vliv sankcí se do čísel projevil jen zanedbatelně a vypuknutí války na Ukrajině a reakce západu v posledních dnech února nestihly statistiku obchodní bilance výrazně ovlivnit. V březnu bychom se už měly dočkat plného dopadu veškerých opatření namířených proti Rusku.

Špatnou zprávou je dnešní výsledek podnikových objednávek v Německu. Za stejný měsíc, tedy za únor, totiž meziměsíčně klesly o 2,2 % a po třech měsících se vrátily do červených čísel. Problémy v Německu nejsou pro ČR nikdy dobrou zprávou a tento případ není jiný. Z pohledu Německa klesly zakázky z EMU o 3,3 % a mimo EMU dokonce o 3,4 %.

ČNB nedávno opět použila silný nástroj své měnové politiky, když přímo intervenovala ve prospěch koruny. Silnou domácí měnu nyní potřebujeme, aby alespoň částečně zamezila nárůstu cen. Vše má však dvě strany a nutno dodat, že silná koruna znesnadňuje pozici exportérů, ale podporuje dovoz. Koruna se pohybuje v blízkosti 24,40 EURCZK, což je hranice, která je pro domácí inflaci i pro ČNB zřejmě akceptovatelná.

Už v datech za březen, tedy za první „válečný“ měsíc, uvidíme nejspíš výraznější změny v konstrukci zahraničního obchodu. Samotné saldo se možná až tak nezmění, ale mnohem zajímavější bude separátní vývoj a kondice vývozu a dovozu.