zpět

Za volantem pod drobnohledem zákona: Jak se vyhnout pokutám a zákazům řízení

25.4.2024

Firemní řidiči jsou nezbytnou součástí mnoha podniků. Ať už jde o dodávky zboží, poskytování služeb nebo obchodní cesty, bez firemních řidičů by se mnoho firem neobešlo. S nástupem nového roku však přišla i nová pravidla na silnicích, která mohou výrazně ovlivnit nejen samotné řidiče, ale také firmy jako celek. Aby se firmy a jejich řidiči vyhnuli nepříjemnostem, je klíčové věnovat pozornost těmto změnám a přizpůsobit firemní politiku tak, aby byla v souladu s novými předpisy.

Firemní politika pro zvládání dopravních přestupků

Firmy by měly mít jasnou politiku ohledně toho, jak postupovat v případě dopravních přestupků. Řidiči by měli být informováni o důsledcích přestupků a o tom, jaké kroky podniknout, pokud k přestupku dojde. Důležité je také zajistit školení zaměstnanců o nových pravidlech a postupech, aby se minimalizovala rizika. Firmy mohou také zvážit pojištění proti ztrátě řidičského oprávnění pro své řidiče, aby minimalizovaly finanční dopady přestupků.

Přísné postihy za alkohol a drogy za volantem

Jedním z nejvýznamnějších bodů novely zákona o provozu na pozemních komunikacích je zvýšení pokut za řízení pod vlivem alkoholu nebo drog. Firemní řidiči, kteří jsou přistiženi s hladinou alkoholu nad 1 promile, mohou čelit pokutě až 25 000 Kč a zákazu řízení na 6 až 18 měsíců. V případě odmítnutí dechové zkoušky může být pokuta ještě vyšší - až 75 000 Kč a zákaz řízení na 1 až 3 roky. Tyto přísné sankce mohou mít značný dopad na firmy, které by mohly přijít o klíčové zaměstnance.

Zrychlení na silnicích? Raději ne!

Překročení rychlosti je další oblastí, kde došlo ke zpřísnění postihů. Za překročení rychlosti o 10 km/h nyní hrozí pokuta až 5 000 Kč, zatímco za větší překročení v obci (20-39 km/h) nebo mimo obec (30-49 km/h) hrozí 4 body a pokuta až 10 000 Kč. Firmy by měly dbát na to, aby jejich řidiči dodržovali rychlostní limity, protože překročení o 40 km/h v obci nebo o 50 km/h mimo obec může vést k pokutě až 25 000 Kč a zákazu řízení na 18 měsíců.

Mobilní telefony a další přestupky

Používání mobilního telefonu za volantem je nyní také přísněji postihováno. Řidiči, kteří telefonují nebo píší zprávy během řízení, mohou čelit pokutě až 10 000 Kč a ztrátě 4 bodů. Předjíždění přes plnou čáru, nezastavení na červenou nebo nebezpečné chování na přejezdech může vést k pokutě až 25 000 Kč a zákazu řízení na 6 měsíců. Tyto přestupky představují riziko nejen pro řidiče, ale i pro firmy, které mohou čelit právním důsledkům a ztrátě dobré pověsti.

Zajímavé statistiky

Dopady na firmy a jak se jim vyhnout
Firmy, které zaměstnávají řidiče, by měly přizpůsobit svou politiku novým předpisům, aby se minimalizovala rizika spojená s dopravními přestupky. Správné školení zaměstnanců, jasné postupy v případě přestupků a pojištění proti ztrátě řidičského oprávnění mohou pomoci chránit firemní majetek a dobré jméno firmy. Dodržování nových pravidel je klíčové nejen pro bezpečnost na silnicích, ale také pro udržení kvalifikovaných řidičů v zaměstnání.