zpět

Z vedení společnosti OpenSea do vězeňské cely. Insider Trading Skandál.

23.8.2023

Bývalý manažer společnosti OpenSea Nate Chastain dostal od vedení populární platformy NFT tříměsíční trest odnětí svobody za obchodování s důvěrnými informacemi (Insider Trading). Zjistěte více informací o jeho plánu, jeho následném trestu a dopadech na trh s NFT.

Ve velkém obratu událostí byl Nate Chastain, bývalý vedoucí produktového oddělení populární platformy NFT OpenSea, odsouzen ke třem měsícům vězení za sérii insider obchodů, které mu vynesly přes 50 000 dolarů.

Chastainův případ, odsouzený za podvod a praní špinavých peněz, se stal prvním významným skandálem v oblasti obchodování s Insider informacemi v rámci NFT. Pečlivě nakoupil a prodal nejméně 45 NFT, o kterých věděl, že budou vystaveny na domovské stránce OpenSea, přičemž své transakce tajně skrýval pomocí anonymních peněženek a účtů. Zpráva o Chastainově odsouzení se objevila v úterý a zanechala krypto komunitu ohromenou a zděšenou.

Mírný trest zvedá obočí

Statni zástupci původně požadovali pro Chastaina mnohem delší trest, přičemž vycházeli z předchozího případu obchodování s důvěrnými informacemi ve společnosti Coinbase. Soudce se však rozhodl Chastaina mírně potrestat s odkazem na jeho relativně skromné příjmy z nelegálních obchodů.

I když se Chastain možná vyhnul přísnějšímu trestu, jeho tříměsíční vězení spolu s tříměsíčním domácím vězením a tříletým dohledem je varováním pro ostatní firemní insidery. Státní zástupce Damian Williams zdůrazňuje, že žádná forma obchodování zasvěcených osob nebude tolerována, a to bez ohledu na trh.

Vnitřní obchod během boomu NFT
V době, kdy Chastain spáchal své trestné činy, trh s NFT nezaměnitelnými tokeny prudce stoupal do nebývalých výšin a rychle dosáhl závratné hodnoty 40 miliard dolarů. Tento nově vznikající obor poskytoval jednotlivcům, jako byl Chastain, dostatek příležitostí k tomu, aby využili svého postavení k osobnímu prospěchu.

Skandál s obchodováním zasvěcených osob v OpenSea slouží jako jasná připomínka problémů, kterým čelí rychle rostoucí trh s digitálními aktivy. Zdůrazňuje potřebu robustních regulačních mechanismů a zvýšené ostražitosti k zachování integrity a ochraně investorů.

Nate Chastain, bývalý vedoucí produktového oddělení společnosti OpenSea, byl odsouzen ke třem měsícům vězení za obchodování s důvěrnými informacemi.
Chastain vydělal více než 50 000 USD nákupem a prodejem NFT, o kterých věděl,¬¬¬ že se objeví na domovské stránce společnosti OpenSea
Mírný trest byl připsán Chastainovým skromným příjmům z nelegálních obchodů.
Případ slouží jako varování pro ostatní osoby ve firmách, kde mají možnost obchodovat s důvěrnými informacemi, že takové obchodování nebude tolerováno.
Chastainovo jednání se odehrálo v době rozmachu trhu s NFT, který přesáhl 40 miliard dolarů.