zpět

Z ruského trhu se prozatím stáhlo 22 z 50 nejúspěšnějších firem

12.10.2023

Ruská válka na Ukrajině nebere konce. V prvních měsících po jejím zahájení se prozápadně orientované státy s trochou nadsázky přeháněly v uvalování protiruských sankcí. Nálada ve společnosti byla poměrně zásadně protirusky orientovaná a řada podniků informovala o tom, že se z ruského trhu úplně stáhne. Dodnes ale tuto myšlenku řada z nich nedokončila, neboť Rusko se tyto procesy snaží co možná nejvíce ztěžovat.

Už dříve Kyjevská ekonomický institut informoval o tom, že po invazi na Ukrajinu se z Ruska stáhla asi polovina z 1871 společností s evropskými vlastníky. Nyní připravil podrobný žebříček nejúspěšnějších firem v Rusku i Forbes. Navzdory trvajícímu konfliktu dominovaly americké, francouzské i německé společnosti v Rusku nadále. Forbes ale také dodává, že z první padesátky se z ruského trhu prozatím stáhlo 22 z 50 největších firem.

Vůbec nejpočetněji zastoupenou zemí v pomyslném žebříčku se staly Spojené státy americké, ze kterých pochází celkem deset společností. Ve srovnání s rokem 2022 je patrné, že v letošní tabulce se znovu objevilo dokonce osm amerických firem.

Hned za Spojenými státy se letos umístila Čína. Mnohým čínským firmám se podařilo nahradit západní konkurenty a místo na trhu po nich úspěšně přebraly. Celkem má letos Čína v žebříčku šest svých firem. Je patrné, že z válečného konfliktu nejvíce vytěžily hlavně čínské automobilky a výrobci spotřební elektroniky. Svědčí o tom i jejich tržby, které v meziročním srovnání dvojnásobně vzrostly. Mezi nejúspěšnější čínské společnosti se řadily kupříkladu Great Wall Motor nebo Gelly Motors.

Německo má v letošním ročníku pět společností, a tedy stejně jako nedaleká Francie a Turecko. Ze seznamu některé státy ale i kompletně zmizely. Jde o Španělsko, Švédsko a Lotyšsko. I díky tomu ale mohly do první ruské padesátky proniknout další subjekty, a to konkrétně z Kazachstánu, Thajska, Běloruska. Svého prvního zástupce tam ale letos má třeba i Itálie, která je rovněž členským státem Evropské unie.

Pozice nejúspěšnější firmy působící na ruském trhu náleží podle časopisu Forbes francouzskému prodejci domácích potřeb Leroy Merlin. Odhadované tržby tohoto převýšily hranici 529 miliard rublů, což je v přepočtu zhruba 123,5 miliardy korun. Je však patrné, že i tato společnost se z ruského trhu snaží odejít a dodává, že kontrolu nad svými ruskými obchody plánuje dát místnímu vedení.

Do letošní TOP 20 se podle Forbes umístily ale i tyto firmy: J.T.I., Philip Morris, Pepsi, Auchan, VEON, Metro, Mars, Nestlé, Ceary Automobile, Cargill, Globus Group, Polymetal International, Ingka Group, Hyundai Motor, Danone, Kia, Procter Gamble, Unipro a Carlsberg Group.

Vše ale musí schválit politické vedení z Kremlu. Už v loňském prosinci totiž tamní politická garnitura přišla s tím, že zahraniční podniky, které se z ruského trhu budou chtít stáhnout, musí svá aktiva ruským kupcům prodat s alespoň padesátiprocentní slevou. Rusko těmto firmám zároveň účtuje výstupní poplatek ve výši nejméně deseti procenta celkové hodnoty této transakce. Je tedy zřejmé, že Rusko se snaží odchod z tamního trhu co možná nejvíce znepříjemnit.

V případě meziročního srovnání žebříčku Forbes je patrné, že ruský trh se povedlo prozatím opustit výrobci elektroniky Apple, japonské automobilce Toyota, německé automobilce Volkswagen, společnosti Renault i Samsung. Příští rok bude zajímavé sledovat, zda a případné jaké podniky je budou následovat.