zpět

Z Německa se valí vlna neochoty utrácet

1.8.2022

Dále se potvrzují data, která ukazují na neochotu Němců utrácet. Tržby německých maloobchodníků za červen meziročně klesly o 8,8 %, což představuje vůbec nejhorší hodnotu od začátku sledování této statistiky, tedy od roku 1994.

Podobně špatně jsou na tom i tržby v meziměsíčním vyjádření. Ty šly dolů o 1,6 % a dobře ukazují, že výdaje německých spotřebitelů klesly ve všech oblastech. Za potraviny utratili o 1,6 % méně, útraty za nepotravinářské zboží se snížily o 3,3 % a za oděvy a obuv dokonce o 5,4 %. 

Dnešní číslo je sice horší, než jaké čekaly trhy, přesto se obecně nejedná o velké překvapení. Němci se poměrně přirozeně obávají dalšího zhoršení své ekonomické situace především v souvislosti se zimními měsíci. Otázka dodávek plynu, a tedy obava o to, jak bude vypadat letošní zima, je na místě. 

Dá se čekat, že se situace v dalších měsících lepšit nebude. I když německá nezaměstnanost vzrostla jen kosmeticky na 5,4 %, další ekonomické ukazatele skomírají. Týká se to především těch měkkých jako je index Ifo podnikatelského klimatu, který se za červenec propadl na 88,6b a co se týče indexu hodnotící očekávání podnikatelů, ten šel dolů na 80,3b. a je tak nejníže od dubna 2020.

Sečteno podtrženo, déle trvající nebo hlubší propad v apetitu Němců utrácet se brzy začne projevovat i do české ekonomiky a po poklesu zakázek z Německa je pravděpodobné, že se to dotkne i domácností v podobě propouštění.