zpět

Výzvy a kontroverze okolo Tornado Cash

2.4.2024

Roman Storm, spoluzakladatel „kryptoměšačky“ Tornado Cash, se snaží zavrhnut všechny tři obvinění proti němu – včetně toho, že údajně provozoval operaci praní peněz a porušil Zákon o mezinárodních nouzových hospodářských pravomocích.

"Pan Storm se nemůže v žádném smyslu považovat za spiklence, kteří by prali peníze," argumentovali Stormovi právníci ve výpovědi ze dne 29. března před Okresním soudem pro Jižní okres v New Yorku.

Stormovi právníci tvrdili, že Tornado Cash "se stal nezměnitelným" a byl zpřístupněn veřejnosti předtím, než ho začaly používat skupiny hackerů, na něž byly uvaleny sankce Ministerstvem pokladu USA.

Jako výsledek měl Storm údajně malou kontrolu nad zabráněním "sankcionovanému subjektu, aby ho používal".

Žalobci tvrdí, že Tornado Cash pomohla Severokorejské skupině Lazarus Group vyhnout se americkým sankcím a údajně umožnila režimu financovat svůj jaderný program.

Navíc právníci argumentovali, že Tornado Cash nebyla podnikem převádějícím peníze, protože neúčtovala poplatek za zasílání plateb a uživatelé měli úplnou kontrolu nad svou kryptoměnou.

Řekli, že Storm se snažil vytvořit softwarová řešení pro zajištění finančního soukromí pro zákonné uživatele kryptoměn a že obvinění jsou "fatálně vadná a měla by být zamítnuta".

Storm se v září 2023 k všem obviněním přihlásil jako nevinný. Byl propuštěn na kauci 2 milionů dolarů krátce po svém zatčení a je především zbaven možnosti cestovat mimo určené oblasti New Yorku, New Jersey, Washingtonu a Kalifornie.

To přichází v době, kdy americká vláda zachovává svůj agresivní postoj vůči kryptoměšačkám.

Nicméně, kryptokomunita oceňuje kryptoměšačky, protože mohou poskytovat lepší soukromí a dokonce i důvěrnost pro lidi, kteří hledají provádět anonymní obchodní transakce z legitimních důvodů.

V jednom okamžiku navrhl Arbitrum DAO převést asi 1,3 milionu dolarů v tokenech ARB k pokrytí právních nákladů Storma.

V návrhu se uvádí, že Tornado Cash je zářičem soukromí a bezpečnosti v sektoru kryptoměn, který spotřebitelům nabízí bezpečný způsob provádění soukromých transakcí na blockchainu Ethereum.

"Žádný člověk by neměl být podroben libovolnému zásahu do svého soukromí, rodiny, domova nebo korespondence, ani útokům na jeho čest a pověst. Každý má právo na ochranu zákona proti takovým zásahům nebo útokům," uvedla tehdy komunita Arbitrum.

Plán byl od té doby odstraněn (důvody jeho odstranění nejsou jasné).

V únoru crowdfundingová platforma GoFundMe zrušila svou sbírku peněz zaměřenou na pokrytí právních nákladů v případu Tornado Cash, uvádějíc porušení svých podmínek služby. Tato politika bránila sběru prostředků, které by mohly představovat rizika nebo odpovědnosti pro platformu, její zaměstnance nebo uživatele. Navzdory shromáždění 30 000 dolarů ve prospěch všech příspěvků GoFundMe vrátila všechny příspěvky po zrušení.

Tornado Cash byla zablokována kvůli svému zapojení do praní nelegálních peněz. Podle amerických úředníků hackeři od severokorejské skupiny Lazarus aktivně používali měšačku a prali přes ni více než 7 miliard dolarů od jejího založení.
Samotný příběh Tornado Cash odhaluje složité etické a právní otázky, které provázejí dynamiku kryptoměnového prostředí. Zatímco někteří považují Tornado Cash za nástroj pro ochranu soukromí a svobody jednotlivců, jiní zdůrazňují jeho potenciální zneužití pro ilegální aktivity a porušení mezinárodních sankcí. Tato situace podněcuje debatu o regulaci kryptoměnových služeb a nutnosti nalezení rovnováhy mezi ochranou soukromí uživatelů a potřebou boje proti zločinnosti.