zpět

Výzva MMF k finančním reformám tváří v tvář globální ekonomické nestabilitě

17.10.2023

MMF (Mezinárodní měnový fond) varuje před celosvětovou hospodářskou nestabilitou v souvislosti s izraelsko-hamaským konfliktem. Obhajují finanční reformy v krypto průmyslu a zdůrazňují význam řízení technologických transformací, zmenšování digitální propasti a zavedení harmonizovaných předpisů pro kryptoměnové aktiva, ochranu dat, kybernetickou bezpečnost a umělou inteligenci.

Probíhající konflikt představuje pro ekonomiku Blízkého východu, včetně palestinské ekonomiky, značná rizika. MMF rovněž upravuje svou prognózu globálního hospodářského růstu, která odráží přetrvávající dopady po sobě jdoucích krizí. Ministryně financí USA Yellenová vyjadřuje hluboké znepokojení a vyzývá k zabránění eskalace.

Mezinárodní měnový fond vyjádřil obavy ohledně současného stavu globální ekonomické stability a vyzval k finančním reformám, zejména v krypto průmyslu. Ve společném prohlášení MMF zdůraznil význam řízení technologických transformací, zmenšování digitální propasti a podpory finančního začleňování. Zástupci MMF rovněž zdůraznili potřebu mezinárodně harmonizovaných pravidel a předpisů v oblastech, jako jsou kryptoaktivy, ochrana údajů, kybernetická bezpečnost a umělá inteligence.

Nedávný konflikt mezi Izraelem a Hamásem ještě více zkomplikoval již tak nejisté globální ekonomické prostředí. Výkonná ředitelka MMF Kristalina Georgievová označila tento konflikt za nový mrak na obzoru. Blízký východ, navzdory očekávání hospodářského růstu, nyní kvůli probíhajícímu konfliktu čelí značným rizikům. Válka a izraelské snížení daní navíc negativně ovlivnily i palestinskou ekonomiku, což vede k chmurným hospodářským vyhlídkám, jak zdůraznil MMF.

MMF upravuje prognózu globální ekonomiky

V době, kdy se světové společenství schází v marockém Marrákeši, aby diskutovalo o budoucí prosperitě a extrémní chudobě, upravil MMF svou prognózu globálního hospodářského růstu. Předpovědi naznačují zpomalení růstu na 2,9 % v roce 2024, což je o něco méně než očekávané 3% tempo růstu v letošním roce a těsně pod předchozí 3 % prognózou. Tyto úpravy odrážejí přetrvávající dopady po sobě jdoucích krizí a výzvy, kterým čelí mnoho zemí, jako je vysoká inflace, značné zadlužení a značné nedostatky ve financování základních služeb, rozvoje infrastruktury, opatření v oblasti klimatu a snižování chudoby.

Hospodářský dopad eskalujícího konfliktu na Blízkém východě je stále nejistý a znepokojuje finanční představitele na celém světě. Izraelsko-palestinský konflikt si vyžádal tragické oběti na životech a ekonomové varují před možnými důsledky pro světovou ekonomiku.

Americká ministryně financí Janet Yellenová sdílí hluboké obavy z Izrael-Hamás konfliktu a upozorňuje na další rizika pro již tak křehkou globální ekonomiku. Odsoudila útok Hamásu ze 7. října a ujistila o podpoře Izraele ze strany Washingtonu. Yellenová zdůraznila, že je třeba zabránit tomu, aby konflikt přerostl v širší regionální válku, a varovala před eskalací napětí vzhledem k všeobecnému odsouzení útoku Hamásu.

Je zřejmé, že globální ekonomická stabilita je ohrožena, a výzva MMF k finančním reformám tváří v tvář těmto výzvám je zásadní. Zvládnutí technologické transformace, zmenšení digitální propasti a zavedení mezinárodně harmonizovaných pravidel a předpisů jsou nezbytné kroky k podpoře finanční stability a zajištění udržitelného růstu. Pouze prostřednictvím globální spolupráce můžeme proplout tímto nejistým obdobím a vybudovat odolnější ekonomiku podporující začlenění.