zpět

Vyšší inflace koruně nepomohla

15.2.2022

Včerejší hlavní domácí zprávou bylo zveřejnění lednové inflace. Ta byla nakonec vyšší, než trhy očekávaly, ale to s korunou nijak nezahýbalo. Ve světě totiž hlavním tématem zůstává Ukrajina a z toho plynoucí nervozita na trzích koruně neprospívá.

ČSÚ včera zveřejnil očekávaná data o lednové inflaci. Lednová data jsou vždy spojena s velkou mírou nejistoty, neboť dochází k úpravám ceníků. Letos ta nejistota byla ještě vyšší. Trh očekával v průměru růst cenové hladiny o 9,3 %, zveřejněná data ukázala na růst o 9,9 %.

To by za normálních okolností podpořilo spekulace na možné další zvýšení sazeb a koruně pomohlo. Ale trhy již věří, že cyklus zvyšování sazeb se blíží svému vrcholu a žádných velkých překvapení se zřejmě nedočkáme. I když V. Benda z ČNB včera uvedl, že sazby nemají strop na 5 %. (J. Rusnok dříve hovořil o tom, že je velmi nepravděpodobné, že by sazby byly zvýšeny nad 5 %)

Hlavně ale nyní tato data zůstávají ve stínu světových událostí. Tématem číslo jedna je samozřejmě Ukrajina a toto téma přineslo na trhy včera poměrně velkou nervozitu. Akciové trhy tak padaly, obecně situace nepřála rizikovým aktivům, tedy ani středoevropským měnám. Koruna se tak podívala až ke 24,60 EURCZK, ale posléze ztráty smazala a vrátila se k úrovním kolem 24,50 EURCZK. Ztrácela ale vůči dolaru, kde se dostala během dne až ke 21,75 USDCZK. Dolar jednak těží z pozice bezpečného přístavu v době nejistoty, jednak mu nahrál svým komentářem James Bullard z Fedu o potřebě agresivního utahování měnové politiky.

Ani dnes to nevypadá na příliš pozitivní náladu. Futures na evropské akcie jsou lehce v mínusu, napětí kolem Ukrajiny trvá.

Dnešní den přinese data o HDP za poslední čtvrtletí loňského roku z Polska a Maďarska. Pro středoevropské měny ale bude důležitějším tématem Ukrajina. Přetrvávající napětí tyto měny nepodporuje.

Z eurozóny dnes přijdou zpřesněná data HDP za poslední čtvrtletí 2021, ta by měla potvrdit meziroční růst o 4,6 %.

V USA bude odpoledne zveřejněn lednový index cen průmyslových výrobců, který by mohl naznačit, jak moc agresivní bude utahování měnové politiky. Ale současně hlavním tématem zůstává Ukrajina a nervozita trhů by měla dolaru vytvářet podporu.