zpět

Výsledek britského HDP oživuje obavy z recese

13.9.2023

Podle nejnovějších údajů zveřejněných Úřadem pro národní statistiku (ONS) se britská ekonomika v červenci propadla o 0,5 %, což je mnohem horší výsledek, než se čekalo.

Po růstu o 0,5 % v červnu tak přichází prudší pokles, než se kterým počítaly většinové tržní odhady. Ekonomové shodně předpovídali pokles "pouze" o 0,2 %. Všechny hlavní sektory ekonomiky, jak služby, tak i zpracovatelský průmysl a stavebnictví v červenci podle údajů zaznamenaly pokles, přičemž sektor služeb a maloobchod byl zvlášť zasažen kvůli neobvykle deštivému červenci. Zveřejněný výsledek tak posiluje obavy z možné recese ve Spojeném království, zatímco další indikátory naznačují, že britská ekonomika byla slabá i v srpnu.

Zda letos dojde k recesi, může záviset i na revizích HDP, které mohou ukázat na pozitivnější vývoj, než je tomu aktuálně. Nicméně vzhledem k tomu, že údaje jsou nyní srovnávány s vyšší srovnávací základnou, mohly by také ukázat, že ekonomika začala klesat dříve nebo rychleji, než se původně myslelo. Údaje tak do jisté míry ukazují známky toho, že britská ekonomika oslabuje více, než si centrální bankéři z Bank of England před zářijovým zasedáním mysleli, lze tak očekávat zvýšenou opatrnost před dalším zvyšováním úrokových sazeb. Britská libra po zveřejnění ztrácí, vůči české koruně se kurz sesunul pod hladinu 28,50 GBPCZK.