zpět

Výrobní ceny vzrostly nejvíce od roku 1992

21.4.2022

Tuzemské výrobní ceny vzrostly nejvíce od roku 1992. Růst německých výrobních cen nejvyšší v historii. Ve 14:30 budou zveřejněna týdenní data z amerického trhu práce.

Středeční obchodování patřilo ke klidnějším a „eurokoruna“ se udržela v pásmu 24,38 – 24,47 EURCZK, když měla domácí měna tendenci mírně zpevňovat. Klidné obchodování se včera týkalo i ostatních regionálních měn. S kurzem koruny nijak nepohnul výsledek Indexu výrobních cen (PPI). Ten v březnu zaznamenal meziměsíční nárůst o 4,2 %. V ročním vyjádření se pak výrobní ceny zvýšily o 24,7 %, což byl nejvyšší růst od roku 1992. Meziroční růst o 30,7 % byl v případě stejného indexu zaznamenán v Německu, u našich západních sousedů šlo dokonce o historické maximum. Slábnutí by měnám střední Evropy mohl přinést přelom měsíce, protože tehdy by Rusko mohlo, dle prohlášení prezidenta Putina z konce března, vyžadovat platby za plyn pouze v rublech, což zatím naprostá většina evropských zemí odmítla. Česká republika patří k zemím, které nemají dodávky plynu z Ruska v zásadě jak nahradit. Pro dnešek očekáváme od koruny pohyb v pásmu 24,35 – 24,50 EURCZK.

Americký dolar včera lehce ztrácel, když z ranní hodnoty 22,60 USDCZK postupně slábl na pozdně odpoledních 22,45 USDCZK. Dolaru se včera nedařilo napříč „světem“, když proti euru oslabil o cca 0,5 % a například proti japonskému jenu téměř o procento. Předpokládáme, že se dnes dolar udrží v mantinelech 22,35 – 22,50 USDCZK.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Ze střední Evropy dnes stojí za zmínku pouze březnový výsledek polské průmyslové produkce.

Očekávané finanční události v Evropě

Hodinu před polednem středoevropského času bude zveřejněn konečný výsledek březnové spotřebitelské inflace z eurozóny, očekává se potvrzení meziročního růstu o 7,5 %. Později odpoledne ještě dorazí předběžný výsledek dubnové spotřebitelské důvěry.

Očekávané finanční události ve světě

Ze Spojených států se dnes ve 14:30 SEČ dočkáme obvyklých čtvrtečních týdenních výsledků z amerického trhu práce. Ve stejném čase ještě FED z distriktu Philadelphie zveřejní výsledek tamního výrobního indexu.