zpět

Výrobní ceny v USA zpomalují růst

15.11.2022

Index výrobních cen v USA v říjnu meziměsíčně vzrostl pouze o 0,2 %. Tedy stejně, jako směrem dolů revidovaná hodnota za září. Trh přitom očekával růst o 0,4 %.

Ceny zboží šly nahoru o 0,6 % (nejvíce tažené vyšší cenou pohonných hmot), ceny služeb naopak poklesly o 0,1 %, což je první pokles od listopadu 2020.

Meziročně ceny vzrostly o 8,0 %, přičemž trh očekával růst o 8,3 %.

Také jádrový index výrobních cen (bez potravin a energií) meziročně zpomalil na 6,7 % z předchozích 7,1 % při tržním očekávání 7,2 %.

Po nižší než očekávané spotřebitelské inflaci v USA zveřejněné minulý týden se jedná o další náznak toho, že růst cen začíná v USA zpomalovat, a to rychleji, než původně trh očekával. Minulý týden toto číslo způsobilo poprask na trzích, velký růst akciových indexů a prudký propad dolaru vůči euru. Americký Fed by totiž nemusel být se zvyšováním sazeb tak agresivní, jak se dosud předpokládalo. Ještě před měsícem trhy s 80 % pravděpodobností v prosinci očekávaly 75 bodové zvýšení sazeb, nyní tento scénář má pouze 20 % pravděpodobnost a trhy se kloní ke zvýšení pouze o 50 bodů.  

Také dnes pozorujeme, jak se futures na americké akciové indexy vydávají prudce vzhůru a další oslabení dolaru.