zpět

Výrobní ceny v USA jsou vyšší, než se čekalo

11.10.2023

Index výrobních cen za září skončil nad prognózami trhu, americký dolar v návaznosti na data osciluje okolo psychologické úrovně 1,0600 EURUSD.

Výrobní ceny v USA vzrostly v září meziměsíčně o 0,5 %, což je nejméně za poslední tři měsíce, stále se však jedná o výsledek nad tržním konsensem, který počítal s růstem ve výši 0,3 %. V meziročním vyjádření pak růst výrobních cen ve Spojených státech zrychlil na 2,2 %, což je nejvíce od dubna a výrazně nad odhady trhů ve výši 1,6 %.

Ceny zboží vzrostly o 0,9 %, což bylo způsobeno zejména nárůstem ceny benzínu. Zvýšily se také ceny leteckého benzínu, masa, elektrické energie a motorové nafty. Na druhé straně klesly náklady ve zpracovatelském průmyslu a také ceny užitkového zemního plynu.

Řada představitelů americké centrální banky v posledních dnech signalizovala, že Fed možná nebude muset zpřísňovat měnovou politiku v takovém rozsahu, v jakém se původně předpokládalo, což zvyšuje šance na dřívější snížení sazeb a vytváří prostor pro oslabení americké měny. Dolar na hlavním měnovém páru vůči euru aktuálně ztrácí k hladině 1,0600 EURUSD. Trhy během dnešní seance očekávají ještě zveřejnění zápisu z posledního jednání měnového výboru FOMC, zítřek pak bude patřit klíčovým datům americké spotřebitelské inflace za září.