zpět

Výrobní ceny v Německu se snižují

21.8.2023

Spolkový statistický úřad dnes ráno zveřejnil nejnovější data o růstu cen průmyslových výrobců za uplynulý měsíc. Výsledek ukázal na pokles výrobních cen více než trhy očekávaly, naposledy se výrobní ceny meziročně snížily v listopadu 2020.

Výrobní ceny průmyslových výrobců byly v červenci o 6,0 % nižší než ve stejném měsíci v minulém roce, kdy výrobní ceny vzrostly zejména v důsledku války na Ukrajině. Pokles je tedy z velké části způsoben srovnávací základnou z minulého roku, přičemž podstatná část poklesu je nadále ovlivněna i snížením cen v odvětví energetiky, kde ceny energií klesly o více než 2,5 % ve srovnání s červnem letošního roku a o 19,3 % v meziročním srovnání. Na meziročním poklesu se podílel také vývoj cen kovů, jejichž cena klesla meziročně o 10,5 %. Ve srovnání s předchozím měsícem se ceny výrobců snížily o 1,1 %, což je opět mnohem více než tržní predikce ve výši -0,2 %.

Naopak značný nárůst cen byl pozorován v odvětví zboží krátkodobé spotřeby, především kvůli rostoucím cenám potravin. U zboží dlouhodobé spotřeby byl v minulém měsíci také zaznamenán meziroční nárůst, a to o 5,8 %, což bylo způsobeno zejména vývojem cen nábytku a domácích spotřebičů.

Dobrou zprávou je také fakt, že pokud odstraníme ve výpočtu ceny energií, výrobní ceny v podstatě stále klesají, a to až o 0,4 % v meziměsíčním srovnání. To by se nakonec tak či onak mělo projevit i do nadcházejících dat spotřebitelské inflace, což je v souhrnu pozitivní zpráva pro německou ekonomiku. Euro na úvod pondělní seance otevírá na hlavním měnovém páru EURUSD v mírném zisku, vůči koruně však ztrácí těsně pod 24,00 EURCZK.