zpět

Výprodej středoevropských měn pokračuje

2.3.2022

Riziková aktiva v čele se středoevropskými měnami dále výrazně ztrácejí. Evropská unie oznámila odstřižení sedmi ruských bank od platebního systému SWIFT.

Včerejší obchodní seance opět přinesla ztráty české koruně, která v důsledku válečného konfliktu na Ukrajině opět zaznamenává výrazné ztráty. V jednu chvíli se česká koruna vůči euru obchodovala již nad hladinou 25,50 EURCZK, ještě razantnější oslabení zažily další regionální měny, kdy maďarský forint a polský zlotý již od začátku invaze ztrácely shodně téměř 5 % své hodnoty. Ač budou mít dnešní makrodata spíše druhořadou roli za geopolitikou, dočkáme se únorových hodnot inflace za celou eurozónu a také nezaměstnanosti z Německa.

Hlavnímu měnovému páru i přes pokračující geopolitické tenze pomohl proslov Joe Bidena, který opět zdůraznil, že je pro něj inflace prioritou číslo jedna. Dolar tak před blížícím se zasedáním Fedu zpevnil vůči společné evropské měně a v závěru dne se obchodoval již pod hranicí 1,1100 EURUSD. Naše domácí měna na páru s americkým dolarem oslabila k 22,90 USDCZK. Na rekordní hodnoty se v těchto dnech dostávají i některé komodity, zejména ropa se již včera obchodovala za cenu 110 dolarů za barel. V této souvislosti oznámil prezident Joe Biden uvolnění 30 milionů barelů ropy z amerických rezerv a dalších 30 milionů barelů z cizích zdrojů. Věří tak, že se podaří Američanům usnadnit situaci, kdy roste cena benzinu zdaleka nejrychleji i v důsledku rekordních hodnot inflace. V červených číslech včerejší obchodování končily akciové trhy jak v Evropě tak ve Spojených státech. Pravděpodobně dnes bude mít na finančních trzích opět hlavní slovo geopolitika, lze tak očekávat vysokou volatilitu jako v předchozích dnech.

Maďarsko oznámí finální výsledky růstu HDP za čtvrtý kvartál minulého roku.

Za eurozónu budou zveřejněny výsledky indexu spotřebitelských cen a s tím i prvotní vyjádření inflace za únor. Německo k tomu přidá data nezaměstnanosti za únor.

Ze Spojených států amerických dorazí data zaměstnanosti v soukromém sektoru od agentury ADP.