zpět

Výkon americké ekonomiky zklamal

29.4.2022

Včera zveřejněný výsledek amerického HDP za první čtvrtletí zklamal, když namísto očekávaného růstu o 1 % poklesl o 1,4 %. Oproti tomu americká výsledková sezóna přináší spíše dobré zprávy. Dnešní den přináší výsledek HDP z ČR a eurozóny.

I když včerejší výsledky amerických firem přinášely docela dobré zprávy (Meta platforms, Apple), naopak statistika HDP v USA za první čtvrtletí zklamala. Trh čekal za první čtvrtletí růst o 1,0 %, ve skutečnosti se ale americká ekonomika propadla o 1,4 %. Důvod poklesu je hlavně v zahraničním obchodu, zásobách a nižším vládním výdajům.

Zklamání z výkonu americké ekonomiky zastavilo posilování amerického dolaru, který se včera krátce předtím podíval pod hranici 1,05 EURUSD, což znamenalo oslabení koruny k dolaru nad 23,40 USDCZK.

Koruna vůči euru včera jen mírně slábla k 24,55 EURCZK. Před začátkem mediální karantény se včera ještě k sazbám vyjádřil T. Niedetzký z ČNB – ten očekává diskusi o zvýšení sazeb o 25 – 50 bodů. My v souladu s tržním konsensem očekáváme zvýšení sazeb o 50 bodů.

Očekávané finanční události v ČR a Visegrádu

Dnešní ráno přináší statistiku HDP z ČR. Ta pozitivně překvapila meziročním růstem o 4,6 %. Koruna ale nechává čísla bez reakce a drží se na 24,53 EURCZK.

Očekávané finanční události v Evropě

Dnes bude zveřejněn první odhad dubnové inflace v eurozóně, která by se měla udržet na 7,5 % meziročně. Současně bude zveřejněn i výsledek HDP v eurozóně za první čtvrtletí – ten by měl ukázat na zrychlení meziročního růstu na 5,3 % (hlavně díky nízké srovnávací základně).

Očekávané finanční události ve světě

Z USA bude zveřejněna statistika březnových osobních příjmů a výdajů. Dolar se nadále drží na silnějších úrovních, když profituje z pozice bezpečného přístavu a výhledu na vyšší sazby, svůj další růst ale zastavil a dnes se nachází na 1,0542 EURUSD.