zpět

Výhled pohybu měnového páru USDCZK

18.10.2022

Poslední čtyři týdny se americkému dolaru vydařily, když proti koruně zpevnil z 24,40 USDCZK na 25,85 USDCZK.

Americký Fed přidal na zářijovém zasedání již třetí 75-bodové zvýšení úrokových sazeb v řadě, úroveň výpůjčních nákladů se tak aktuálně nachází v rozpětí 3,00 až 3,25 %. Představitelé centrální banky Spojených států také znovu naznačili, že trend zpřísňování měnové politiky bude dále pokračovat, dokud se nepodaří dostatečně ukotvit růst cen, a to i za cenu vstupu americké ekonomiky do mírné recese. Fed tak nemění svou rétoriku ani po tom, co tempo růstu inflace vykázalo již čtvrtý měsíc v řadě pokles, kdy z červnového maxima 9,1 % se růst spotřebitelských cen v září dostal na aktuální úroveň 8,2 % v meziročním vyjádření. Vítr do plachet Fedu přidala také poslední data z pracovního trhu v USA, která vykázala opět solidní výsledky a snížila šanci na mírnější růst sazeb. Americký dolar se tak koncem září dokázal dostat na nové 20leté minimum k hranici 0,9540 EURUSD, přičemž důvodem k pokračujícímu posilování americké měny může být i fakt, že Fed v září výrazně zrychlil tempo kvantitativního utahování. Bilanční suma se za poslední měsíc snížila v přibližně stejném rozsahu, jako za období od května do srpna. Analytici aktuálně čekají na listopadovém zasedání další "hike" o 75 bazických bodů a jak ukázala nejnovější aktualizace tzv. tečkového grafu měnového výboru (dot plot), sazby by se v příštím roce měly dostat k blízkosti pětiprocentní hranice, naopak k normalizaci sazeb by mělo začít docházet až v roce 2024.

Z pohledu koruny se zřejmě bude stále více tenčit úrokový diferenciál, čímž vzroste tlak na oslabování koruny a na zvyšování nákladů na obranné intervence ze strany ČNB. Dolarové sazby by do konce roku měly dle tržních očekávání vzrůst ještě o dalších 125-150 bb., u koruny stále převládá konsenzus neměnných sazeb.

Z pohledu ČNB v srpnu výrazně poklesla potřeba na trh aktivně vstupovat tzn. intervenovat. V srpnu totiž objem devizových prostředků vynaložených na podporu koruny, ve srovnání s červencovou hodnotou téměř 10 mld. CZK, poklesl na „pouhých“ 2,4 mld. CZK. V září byla ČNB pravděpodobně nucena intervenovat opět ve větším objemu, odhadujeme to na dvojnásobek srpnového objemu. V meziročním vyjádření naší centrální bance poklesla hodnota devizových rezerv pouze o necelých 7 mld. CZK.

Poslední zveřejněné výsledky české ekonomiky dopadly smíšeně. Průmyslová produkce za srpen v meziročním vyjádření vzrostla o 7,2 %, ale výsledek se nedá jednoduše označit za skvělý z toho důvodu, že loni jsme ve stejném měsíci zaznamenali velmi nízký výsledek průmyslové produkce. Srpnová obchodní bilance ještě prohloubila červencový deficit a výsledek -28,2 mld. CZK je nejhorší v historii země. Ještě nikdy jsme tak nevyvezli zboží v hodnotě o tolik menší, než jsme ho dovezli. Od začátku roku pouze v lednu export převýšil import. 

Důvodem je především výrazný nárůst cen ropy a plynu. České maloobchodní tržby se v srpnu meziročně snížily o 8,8 %, šlo o 2. nejhorší výsledek v Evropě hned za Ruskem (v několika evropských zemích ještě ale nebyla srpnová hodnota zveřejněna) a ani do dalších měsíců zatím nepočítáme s tím, že by se měl negativní trend otočit. Důvodem je v prvé řadě nejistota ohledně budoucí ceny energií a jejich postupně končících fixací. Opětovný nárůst spotřebitelské inflace spolu se zprávami o možném hromadném propouštění také „apetitu“ utrácet neprospívá. V září se zvýšila míra nezaměstnanosti na 3,5 % oproti očekávané stagnaci na srpnové hodnotě 3,4 %. To samo o sobě není problém, navíc v rámci celé Evropy patříme stále mezi premianty, ale je patrné, že se situace na trhu práce zhoršuje. Je to vidět i počtu volných pracovních míst, kterých je aktuálně nejméně za poslední více než 4 roky. V případě udržení trendu to bude znamenat nižší tlak na růst mezd a platů, protože zaměstnanci se budou více obávat ztráty svého aktuálního zaměstnání. Zářijový výsledek meziročního růstu spotřebitelské inflace o 18,0 % znamenal, po srpnovém zpomalení růstu, nepříjemné překvapení. Hlavním důvodem byl nárůst nákladů na bydlení o 24,9 % (především v podobě růstu cen energií) a růst cen potravin a nápojů, kde se cena v průměru zvýšila o 21 %. V příštím roce, vzhledem k vysoké srovnávací základně, dojde k výraznému zpomalování růstu cen. K tomu nicméně nemusí dojít hned od ledna vzhledem k faktu, že relativně velkému počtu zákazníků končí fixace cen energií k 31. prosinci tohoto roku.

Predikce měnového páru USDCZK

1 měsíc 3 měsíce 6 měsíců 12 měsíců

25,25   25,50   25,60   24,95

Hlavní důvody pohybu USDCZK

Ekonomické: averze k riziku na trzích, vývoj inflace v USA s ohledem na další postup Fedu, rychlost „vypouštění“ bilance Fedu, vývoj domácí inflace ve vztahu k nastavení sazeb ze strany ČNB, síla a odhodlání ČNB intervenovat ve prospěch koruny, kondice domácích veřejných financí, kondice německé ekonomiky, výhled návratu ekonomik k běžnému stavu v oblasti normalizace dodávek a cen vstupů do výroby

Politické: odhodlání nové vlády řešit rostoucí deficit veřejných financí, další vývoj války na Ukrajině

Zdravotní: riziko dalších vln nemoci C19

Technická analýza pro měnový pár USDCZK

Americký dolar na konci září krátkodobě posílil na 25,85 USDCZK a proti koruně byl nejsilnější od března 2020.

V případě opětovných ztrát by musela domácí měna prorazit hranici posledního vrcholu na 25,85 USDCZK (modrá přímka). Další technickou hranicí je pak dlouhodobá hranice rezistence (fialová přímka) v podobě Fibonacciho úroveň zpětného pohybu 100,0 na 26,15 USDCZK.

V případě posilování by koruna musela v prvé řadě překonat krátkodobou technickou hranici supportu / rezistence na 24,90 USDCZK (červená úsečka). Silným pásmem ke zdolání je rozmezí 24,35 – 24,55 USDCZK, kde se nachází kombinace klouzavého průměru SMA 100 (hnědá křivka) a dlouhodobé hranice 24,35 resp. 24,55 USDCZK. Další ke zdolání by byla střednědobá hranice supportu / rezistence na 23,80 USDCZK, kde se nachází Fibonacciho úroveň zpětného pohybu 61,8.

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.