zpět

Výhled pohybu měnového páru USDCZK

20.12.2023

Poslední čtyři týdny se koruna obchodovala v pásmu 22,00 – 22,95 USDCZK, když měla domácí měna tendenci posilovat.

Během posledního měsíce se opět přiblížilo možné snižování úrokových sazeb v USA, čemuž pomohla jak příchozí data, tak i rétorika představitelů americké centrální banky. Ta na svém prosincovém zasedání po třetí za sebou rozhodla udržet referenční úrokovou sazbu v rozmezí 5,25 % až 5,5 %, což byl výsledek, se kterým trhy všeobecně počítaly. Na posledním zasedání bankéři představili také novou makroekonomickou projekci, z níž vyplynulo, že aktuálně počítají se snížením sazeb v příštím roce o tři čtvrtě procentního bodu.Tento scénář však bude záviset nejen na tom, v jakém tempu bude ustupovat růst spotřebitelských cen, ale také v jaké kondici se bude v příštích měsících nacházet americká ekonomika, a to i přesto, že předseda Fedu Powell na tiskové konferenci uvedl, že Federální rezervní systém je ochoten snížit sazby, i když se americká ekonomika v roce 2024 nepropadne do recese. Dle poslední prognózy očekává Fed příští rok zpomalení růstu HDP na 1,4 % meziročně z odhadovaných 2,6 % v tomto roce. Růst spotřebitelské inflace by pak v meziročním vyjádření měl během příštího roku zpomalit k úrovni 2,4 %, k 2% inflačnímu cíli by se pak růst cen měl dostat až v roce 2025. Připomeňme si, že v listopadu spotřebitelské ceny v USA meziročně vzrostly o 3,1 % z říjnové hodnoty 3,2 %, což bylo v souladu s odhady trhu. Shrnutí nové ekonomické projekce Fedu taktéž posiluje názor, že aktuální úroveň výpůjčních nákladů je na dostatečně restriktivní úrovní, přičemž bodový graf "dot plot" ukazuje aktuálně na potenciální snížení o již zmíněných 75 bazických bodů během příštího roku. Znamenalo by to tedy, že se Fed v roce 2024 rozhodne zřejmě přistoupit ke třem snížením, což převyšuje dosavadní komentáře členů Fedu. Trh v tomto směru doposud počítal až se čtyřmi obdobnými zásahy, není tak vyloučeno, že se míra uvolňování měnových podmínek bude v průběhu příštího roku měnit na základě příchozích dat, přičemž rizika jsou aktuálně spíše vychýlena ve směru četnějšího snižování sazeb ze strany Fedu.
Bankovní rada České národní banky se na svém zasedání na začátku listopadu rozhodla ponechat úrokové sazby na stávajících úrovních. Na rozdíl od všech předchozích zasedání letošního roku tentokrát ale menší část analytiků již očekávala, že by naše centrální banka mohla začít s utahováním měnové politiky. Základní 2T repo sazba tak zůstala na 7 %, diskontní sazba na 6 % a lombardní sazba na 8 %. Rozhodnutí sazby neměnit tentokrát již nebylo jednomyslné, ale dopadlo poměrem 5:2, když pro snížení sazeb o 25 bb. hlasovali členové měnové rady Jan Frait a Tomáš Holub. Guvernér Michl sice hovořil o skončeném období vysoké inflace, ale zároveň zmínil neukotvená inflační očekávání, která mohou způsobit růst cen při přecenění zboží a služeb na přelomu roku. ČNB ve své nově zveřejněné prognóze zhoršila odhad dalšího vývoje tuzemské ekonomiky, když pro tento rok počítá s jejím poklesem o 0,4 % a s růstem o 1,2 % v roce dalším. V předchozí prognóze se počítalo s hodnotami +0,1 % resp. 2,3 %. Aktuálně očekáváme snížení sazeb nejspíše až na únorovém zasedání ČNB po zveřejnění prvních domácích lednových ekonomických výsledků.
Výsledky české ekonomiky zveřejněné během prosince dopadly smíšeně. Říjnová průmyslová produkce se v meziročním srovnání zvýšila o 1,9 %, což znamená první růst po třech měsících poklesu. Není ale příliš důvod jásat, za růstem stojí především nižší srovnávací základna loňského října. Stále nízký výkon domácího průmyslu hledejme ve stále klesající zahraniční (-4,8 %) i domácí poptávce (-2,3 %). V dalších měsících spíše očekáváme další mírné meziroční poklesy. Říjnová obchodní bilance sice stejně jako v září dopadla kladně, ale je potřeba se na výsledek +12,8 mld. CZK podívat „zblízka“. Kladné saldo totiž není způsobeno v prvé řadě růstem vývozu, ale tím, že klesá pomaleji než dovoz. Ke kladnému saldu také tentokrát přispěl nečekaně dobrý výsledek vývozu automobilů. Relativně slabší koruna přináší exportérům do eurozóny, ve srovnání s předchozími měsíci, alespoň nějakou radost. Jistotu aktuálního směnného kurzu poskytuje jeho fixace, kdy se při prodeji eur do českých korun budoucí kurz oproti aktuálnímu stále ještě zlepšuje. Maloobchodní tržby tuzemským obchodníkům poklesly již po osmnácté v řadě, když se v říjnu meziročně snížily o 1,4 %, v září byl evidován pokles o 4 %. Výsledek je to rozhodně za očekáváním, protože k růstu nepomohl ani velmi slabý výsledek loňského října. Částečně se na poklesu projevuje i pokračující ochota obyvatel ČR provádět z důvodu nižších cen nákupy v zahraničí. K růstu tržeb maloobchodníků tak nepomáhá ani rekordně nízká míra nezaměstnanosti, která v listopadu stagnovala na říjnové hodnotě 3,5 %. Počet volných pracovních míst mírně poklesl na 278.700 a počet volných uchazečů mírně vzrostl na 263.200. Ani v dalších měsících nečekáme, že by se míra nezaměstnanosti měla začít výrazněji zvyšovat, což bude, při dlouhodobém nedostatku pracovních sil, vytvářet pokračující tlak na další růst mezd. V listopadu domácí inflace po měsíčním výkyvu opět zpomalila svůj meziroční růst na 7,3 % z říjnové hodnoty 8,5 %. Důvodem říjnového skokového nárůstu je nižší srovnávací základna loňského roku, kdy byl v říjnu 2022 s platností do prosince vládou plošně zaveden energetický úsporný tarif. Po odečtení tohoto vlivu by inflace v uplynulém měsíci zpomalila na 4,7 %. Domácí inflace tak reálně nadále zpomaluje a je velmi pravděpodobné, že se již v lednu podíváme ke hranici 4 %.

Predikce měnového páru USDCZK


1 měsíc         3 měsíce         6 měsíců         12 měsíců

22,50            22,20            21,80            21,40

Hlavní důvody pohybu USDCZK

Ekonomické: averze k riziku na trzích, vývoj inflace v USA s ohledem na další postup Fedu, rychlost „vypouštění“ bilance Fedu, vývoj domácí inflace ve vztahu k nastavení sazeb ze strany ČNB, kondice domácích veřejných financí, kondice německé ekonomiky

Politické: odhodlání nové vlády řešit rostoucí deficit veřejných financí, další vývoj války na Ukrajině

Technická analýza pro měnový pár USDCZK

Poslední čtyři týdny se koruna obchodovala v pásmu 22,00 – 22,95 USDCZK, když především v první polovině listopadu koruna získávala na síle.
V případě pokračující redukce ztrát musí koruna nejdříve prorazit hranici 22,35 USDCZK v podobě Fibonacciho úrovně zpětného pohybu 38,2 (fialová přímka). Pokud by měla domácí měna zpevňovat ještě výrazněji, překážku by mohlo představovat pásmo u 22,20 USDCZK v podobě kombinace střednědobé úrovně supportu (černá přímka) a klouzavého průměru SMA 200 (zelená křivka). Další technickou úroveň poté představuje 21,85 USDCZK v podobě dna ze srpna tohoto roku.
V případě ztrát koruny je první v pořadí ke zdolání rezistence na 22,75 USDCZK (červená přímka) ve spojení s klouzavým průměrem SMA 100 (vínová křivka). Poté následuje Fibonacciho úroveň zpětného pohybu 50,0 (fialová přímka) na 23,10 USDCZK. Následnou technickou hranici představuje krátkodobá hranice rezistence na 23,50 USDCZK (modrá úsečka).

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.