zpět

Výhled pohybu měnového páru EURUSD

20.1.2022

Eurodolar se rozkročil do širokého pásma mezi 1,1300 – 1,1400 EURUSD s mírnou tendencí slábnout a mířit k horní hranici. Trhy s napětím očekávají jakoukoli informaci z FEDu či ECB.

Evropští centrální bankéři zatím hodnotí nejvyšší úroveň inflace v EMU jako dočasnou a letos základní sazba zůstane na nule. Na druhé straně Atlantiku je situace odlišná. FED sice zatím drží sazby de facto na nule, ale ukončení podpůrných programů, v rámci kterých nakupuje dluhopisy s cílem rozpumpovat ekonomiku, je zatím naplánováno na 2.Q 2022. Pak bude následovat utahování sazeb. Jeho intenzita bude podle předem avizovaného scénáře: trojí zvýšení sazeb letos a 3x v roce 2023.
Zatímco američtí centrální bankéři poskytují dolaru podporu v podobě jasně nastíněného jízdního řádu, v ECB zatím mlčí, což je důvod, proč se dolar drží na silnějších úrovních.
FED si koneckonců utažení měnových podmínek, v nejbližší době ukončení jejich uvolnění, může dovolit. Čekalo se na zotavení trhu práce a to přichází. Týdenních nových žádostí o dávky v nezaměstnanosti je kolem 200 tisíc a těch pokračujících je zhruba 1,5 mil. Obě čísla jsou prakticky stejná jako před začátkem pandemie. K normálu ještě ledasco chybí, ale US trh práce má skvěle našlápnuto a na to FED čekal. Nyní nic nebrání tomu, aby utáhl měnové opasky a začal pracovat s inflací.
Jelikož ECB v následujícím roce nic se sazbou dělat nebude a FED s ní půjde nahoru, očekáváme jeho posílení do konce roku pod hladinu 1,1000 EURUSD.

Hlavní důvody pohybu EURUSD

Ekonomické: averze k riziku na trzích, kondice veřejných financí USA, výhled návratu ekonomik k běžnému stavu, míra podpůrných programů a reálný termín jejich ukončení ze strany ECB a FED, vývoj inflace v USA s ohledem na další postup FEDu v oblasti nastavení úrokových měr

Politické: podpůrný ekonomický balíček v USA, vyostření situace na hranici mezi Ukrajinou a Ruskem

Zdravotní: průběh očkování ve světě, rychlost a účinnost zavedení na trh léku na C19

Predikce měnového páru EURUSD

1 měsíc         3 měsíce         6 měsíců         12 měsíců
1,1340         1,1200         1,1050             1,0900

Technická analýza pro měnový pár EURUSD

Poslední čtyři týdny se eurodolar obchodoval v relativně užším pásmu 1,1220 – 1,1380 EURUSD. Dolar tak udržel zisky, které mu v závěru podzimu přinesly zasedání FEDu, a spekulace o ještě dřívějším než avizovaném zvyšování dolarových sazeb.

V případě i nadále posilujícího dolaru se nejbližší technická hranice nachází na 1,1250 EURUSD v podobě střednědobé hranice supportu / rezistence (černá přímka). Další úrovní je pak 1,1185 EURUSD v podobě dlouhodobé hranice supportu (červená přímka) resp. další dlouhodobé hranice 1,1100 EURUSD (oranžová přímka).


V případě obratu trendu tzn. posilujícího eura musí společná evropská měna v prvé řadě prolomit hranici 1,1380 EURUSD, kde se nachází krátkodobá hranice rezistence (modrá úsečka). Další „v pořadí“ by bylo pásmo 1,1490 - 1,1520 EURUSD (žlutý obdélník) v podobě kombinace Fibonacciho úrovně zpětného pohybu 50,0 (fialová přímka) a klouzavého průměru SMA 100 (hnědá křivka).

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.