zpět

Výhled pohybu měnového páru EURUSD

20.2.2023

Za poslední čtyři týdny dolar posílil z 1,1030 EURUSD na 1,0660 EURUSD. Důvodem pro zisky dolaru vidíme jednak v nepříliš dobrých datech z eurozóny a pak také ve zpomalující americké inflaci, díky čemuž se očekává mírnější zvyšování dolarových sazeb.

Americká centrální banka doručila na začátku měsíce očekávané zvýšení úrokových sazeb o 25 bazických bodů. V prohlášení a na tiskové konferenci zároveň signalizovala, že pravděpodobně budou muset přijít další takové kroky. Příchozí makrodata z oblasti pracovního trhu a cenového vývoje, by mohla Fed utvrdit v tom, že americká ekonomika zůstává odolná a ke zkrocení inflace bude zapotřebí dalšího zpřísnění měnových podmínek.

Prvním signálem byl vzápětí zveřejněný NFP report. Počet nových pracovních míst v lednu dosáhl 517 tisíc, zatímco tržní konsenzus činil pouze 189 tisíc míst. Míra nezaměstnanosti současně klesla na 3,4 %, tedy na nejnižší úroveň od roku 1969. Nejvíce pracovních míst přibylo v odvětví služeb, konkrétně v pohostinství a rekreaci. Zatímco pracovní místa v malých podnicích spíše zanikala, více nových pracovních pozic vytvořily střední a velké podniky. Statistiku však výrazně ovlivnilo nepříznivé počasí, které v lednu sužovalo některé oblasti USA. V týdnech s normálním počasím naopak přijímání nových zaměstnanců bylo silnější a odpovídalo lepšícímu se trhu práce z konce roku.

Cesta k cenové stabilitě, o kterou usiluje Federální rezervní systém Spojených států, bude pravděpodobně trnitější, než si dolaroví obchodníci v posledních měsících mysleli. Podle nejnovější statistiky cenového růstu v USA, vzrostly spotřebitelské ceny oproti předchozímu měsíci na 6,4 % v meziročním vyjádření, meziměsíčně pak výsledek odrazil tržní odhady ve výši 0,5 %. Investoři však očekávali podstatně optimističtější údaj, kdy většinové tržní predikce počítali s poklesem tempa růstu na 6,2 %. I přes to se jedná o nejnižší výsledek statistiky od října 2021. Údaje o růstu cen již zahrnují jak nedávno aktualizované váhy jednotlivých kategorií, tak i změnu metodiky samotného výpočtu. Klíčovou součástí výpočtu spotřebitelské inflace je nově upravený způsob vážení koše zboží a služeb, jejichž podíl bude přesněji zohledněn v jednotlivých kategoriích celkového indexu. Aby lépe odrážely nákupní zvyklosti amerických spotřebitelů, budou nyní tyto váhy každoročně revidovány na základě údajů o spotřebitelských výdajích.

Příchozí makrodata za uplynulý měsíc tak ukazují, že cenové tlaky v USA nejsou zdaleka na ústupu, což v kombinaci se statistikou z pracovního trhu může výrazněji posílit obavy z pokračujícího cenového růstu a podpořit tak nedávná prohlášení představitelů měnového výboru Fedu, že úrokové sazby budou moci jít výše než očekával trh. Většinová tržní očekávání počítají se zvýšením sazeb o 25 bazických bodů na zasedáních v březnu a v květnu, nově je ve hře i růst sazeb ve stejném rozsahu na červnovém zasedání, teoreticky by se tak úroková sazba mohla dostat v průběhu první poloviny letošního roku do rozpětí 5,25 až 5,50 %.

Evropská centrální banka rozhodla dle očekávání na svém únorovém zasedání o opětovném zvýšení všech tří úrokových složek o 50 bazických bodů. Základní sazba byla zvýšena na 3,0 %. Ta se tak ocitla nejvýše za posledních 14 let, přitom ještě na jaře loňského roku se nacházela na nule. Během druhého kvartálu 2023 očekáváme zvýšení sazeb o 50 bb. tzn. na 3,5 %. To by, spolu s očekávaným dalším zvýšením dolarových sazeb, mělo mít negativní vliv na kurz koruny z důvodu opětovného snížení úrokového diferenciálu proti uvedeným hlavním měnám.

Predikce měnového páru EURUSD

1 měsíc 3 měsíce 6 měsíců 12 měsíců

1,065 1,075 1,090 1,113

Hlavní důvody pohybu EURUSD

Ekonomické: averze k riziku na trzích, kondice veřejných financí USA, výhled návratu ekonomik k běžnému stavu, vývoj inflace v USA s ohledem na další postup Fedu v oblasti nastavení úrokových měr, rychlost „vypouštění“ bilance Fedu, rychlost zvyšování sazeb ze strany ECB

Politické: další vývoj války na Ukrajině

Zdravotní: riziko dalších vln nemoci C19

Technická analýza pro měnový pár EURUSD

Za poslední čtyři týdny dolar posílil z 1,1030 EURUSD na 1,0660 EURUSD.

V případě proražení hranice 1,0650 EURUSD směrem dolů se dolaru otevírá prostor k ziskům k úrovni 1,0480 EURUSD, kde se nachází kombinace střednědobé hranice supportu / rezistence a klouzavý průměr SMA 100 (hnědá přímka resp. hnědá křivka). Další technickou hranici pak představuje pásmo okolo 1,0350 EURUSD v podobě střednědobých hranic supportu / rezistence (červená resp. černá polopřímka).

V případě obratu trendu a opětovně posilujícího eura musí být prvé řadě stabilně pokořena psychologická hranice 1,0800 EURUSD (modrá přímka). Následnou úrovní je pak až další technická hranice 1,1110 EURUSD (černá přímka).

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.