zpět

Výhled pohybu měnového páru EURUSD

19.12.2022

Za poslední čtyři týdny dolar oslabil z 1,0220 EURUSD na 1,0690 EURUSD a byl proti společné evropské měně nejslabší od dubna tohoto roku.

Svůj podíl na eurodolarovém obratu má samozřejmě i cyklus zvyšování sazeb ze strany Evropské centrální banky, která si narozdíl od Fedu dala s utahováním měnových podmínek na čas. Americká měna tak rychle opustila úrovně pod paritou a vůči euru odepsala v posledních dvou měsících přes 10 % své hodnoty.

Poslední zasedání měnového výboru amerického Fedu proběhlo, co do měnověpolitických rozhodnutí, bez větších překvapení. Fed si dle očekávání jednomyslně odhlasoval zpomalení tempa utahování sazeb a po čtyřech 75 bodových zvýšeních rozhodl o zvýšení úroků pouze o 50 bazických bodů do pásma 4,25 - 4,5 %. Podle aktualizovaného tečkového grafu (dotplot) by se pak sazby měly v příštím roce dostat do rozpětí 5,00 - 5,25 %, což podpořil ve svém projevu i guvernér Jerome Powell, který uvedl, že aktuální sazby ještě nejsou na dostatečně restriktivní úrovni. Americký dolar se po zasedání Fedu vůči evropské měně obchodoval těsně pod hranicí 1,0700 EURUSD, vůči koruně pak oslabil na nejslabší hodnotu od března na 22,70 USDCZK.

Podle nejnovějších údajů ministerstva práce Spojených států zpomaluje růst cen v USA již pátý měsíc v řadě, listopadový výsledek ukazuje na meziroční růst inflace (CPI) o 7,1 %. Revize výsledku HDP za třetí čtvrtletí od Úřadu pro ekonomickou analýzu potvrdila, že americká ekonomika se po poklesu v první polovině roku dokázala odrazit ode dna, a to navzdory prudce rostoucím úrokovým sazbám a inflaci. Výhled do budoucna však zůstává nejistý, jelikož nejnovější prognóza Fedu přinesla revizi amerického HDP pro příští rok směrem dolů. Co se týče trhu práce, listopadová data, navzdory snahám Fedu o ochlazení situace, ukázala, že je trh práce stále silný, což nadále způsobuje růst mezd, a tak i riziko vzniku inflační spirály, jelikož podniky nechtějí tak snadno přijít o své pracovníky, a to následně podporuje cenový růst. V nové prognóze byl také revidován i očekávaný růst nezaměstnanosti, jejíž míra by se do konce příštího roku měla dostat z dnešních 3,7 % na 4,6 %. Tento údaj značí velkou šanci, že si americká ekonomika v příštím roce projde recesí.

Evropská centrální banka rozhodla na svém prosincovém zasedání dle očekávání o zvýšení všech tří hlavních úrokových složek o 50 bazických bodů na 2,50 %. Ta se tak ocitla nejvýše za posledních 14 let, přitom ještě na jaře se nacházela na nule. Také ECB tak bojuje s vysokou inflací, která v listopadu činila 10 %. Současně byla zvýšena i depozitní sazba na 2,0 % a mezní zápůjční facilita na 2,75 %. Rada guvernérů se současně domnívá, že sazby musí jít ještě znatelně nahoru, aby byl zajištěn včasný návrat inflace ke 2 % cíli. Rada rovněž rozhodla o začátku kvantitativního utahování v březnu, kdy přestane v plném rozsahu reinvestovat jistiny ze splatných cenných papírů a portfolio bude postupně expirovat.

Predikce měnového páru EURUSD

1 měsíc 3 měsíce 6 měsíců 12 měsíců

1,047   1,052   1,072   1,091

Hlavní důvody pohybu EURUSD

Ekonomické: averze k riziku na trzích, kondice veřejných financí USA, výhled návratu ekonomik k běžnému stavu, vývoj inflace v USA s ohledem na další postup Fedu v oblasti nastavení úrokových měr, rychlost „vypouštění“ bilance Fedu, rychlost zvyšování sazeb ze strany ECB

Politické: další vývoj války na Ukrajině

Zdravotní: riziko dalších vln nemoci C19

Technická analýza pro měnový pár EURUSD

Za poslední čtyři týdny euro zpevnilo z 1,0220 EURUSD na 1,0690 EURUSD a je proti dolaru nejsilnější od dubna tohoto roku.

V případě pokračujícího posilování eura musí být prvé řadě překonána hranice 1,076 EURUSD v podobě dlouhodobé hranice supportu / rezistence (modrá přímka). Následnou technickou úrovní je pak až další dlouhodobá hranice na 1,0940 EURUSD (černá přímka).

V případě zisků dolaru se nejbližší technická hranice nachází na úrovni 1,0630 EURUSD. Další v pořadí by byla krátkodobá hranice supportu / rezistence na 1,0430 EURUSD (hnědá úsečka) resp. 1,0360 EURUSD. Pokud by dolar trend posledních týdnů zcela otočil, „čekala“ by na něj úroveň 1,0230 EURUSD v podobě klouzavého průměru SMA 200 (zelená křivka).

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.