zpět

Výhled pohybu měnového páru EURUSD

16.8.2023

Americký dolar se v posledních čtyřech týdnech pohyboval v širším pásmu 1,0920 - 1,1270 EURUSD, když dolar výrazněji zpevnil v závěru července a začátkem srpna.

Americký dolar se v uplynulém měsíci držel poblíž nejnižších úrovní za poslední rok. Relativní síle americké měny nepomáhají známky ochlazování cenového růstu, které naopak podporují sázky, že Federální rezervní systém (Fed) Spojených států brzy definitivně ukončí cyklus zvyšování sazeb. Rétorika centrálních bankéřů stále ponechává otevřená dvířka pro další utahování měnových podmínek a podle predikčního ukazatele společnosti CME existuje stále zhruba 30% pravděpodobnost, že Fed bude chtít do konce roku alespoň ještě jednou zvýšit sazby nad rámec aktuální úrovně.

Červencová statistika Indexu spotřebitelských cen ve Spojených státech skončila lépe, než odhadovaly tržní predikce, když se ceny meziročně zvýšily pouze o 3,2 %, přičemž trhy kvůli nižší srovnávací základně minulého roku očekávaly růst o 3,3 %. Meziměsíčně pak došlo k růstu cen o 0,2 %, a ačkoliv se očekávalo, že jádrová inflace bez potravin a energií setrvá na hodnotě 4,8 % z června, došlo k mírnému zpomalení tempa růstu na 4,7 %. Po inflačních datech dopadla také velmi slušně příchozí data ohledně růstu HDP. Americká ekonomika totiž ve druhém čtvrtletí podle předběžných odhadů vzrostla o 2,4 %, čímž zrychlila svůj růst z předchozích 2,0 %. Trh naopak očekával zpomalení tempa růstu na 1,8 %, což ukazuje, že obavy, které vyjadřovali ekonomové o osud americké ekonomiky na začátku roku, se zatím nenaplňují.

Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech v červenci mírně klesla na 3,5 % z červnových 3,6 %, většinový konsenzus přitom počítal se stabilitou na červnové úrovni. Vedle klesající míry nezaměstnanosti vytvořila americká ekonomika mimo zemědělský sektor v červenci 187 tisíc pracovních míst, což je méně než očekávání trhu ve výši 200 tisíc, zároveň však došlo k sestupné revizi na 185 tisíc z červnového výsledku. Naopak známky stále silného napětí na pracovním trhu vykázal červencový ADP report, podle kterého přibylo v soukromých podnicích 324 tisíc nových míst, což je mnohem více než očekávání ve výši 189 tisíc. Sledovaným parametrem v rámci zveřejňovaného reportu je také růst mezd, které se v červenci meziročně zvýšily o 6,2 %, což ukazuje na zpomalení tempa růstu bez zvýšeného úbytku pracovních míst.

Evropská centrální banka zcela dle očekávání na svém zasedání na konci července rozhodla o opětovném zvýšení všech tří úrokových sazeb o 25 bazických bodů. Základní sazba byla zvýšena na 4,25 % a ocitla se tak nejvýše od října 2008, přitom se ještě na začátku loňského léta nacházela na nule. Očekáváme, že ECB na svém říjnovém zasedání o dalších 25 bb. sazby ještě zvýší, ale pravděpodobně půjde o poslední utažení měnové politiky ze strany ECB, a to vzhledem k nepříliš dobrým ekonomickým výsledkům eurozóny a také rychle klesající inflaci. Rozhodnutí ale bude záviset i na aktualizované prognóze ekonomického vývoje zemí evropské měnové unie.

Predikce měnového páru EURUSD

1 měsíc 3 měsíce 6 měsíců 12 měsíců

1,100   1,114   1,127   1,140

Hlavní důvody pohybu EURUSD

Ekonomické: averze k riziku na trzích, kondice veřejných financí USA, výhled návratu ekonomik k běžnému stavu, vývoj inflace v USA s ohledem na další postup Fedu v oblasti nastavení úrokových měr, rychlost „vypouštění“ bilance Fedu, rychlost zvyšování sazeb ze strany ECB

Politické: další vývoj války na Ukrajině

Predikce měnového páru EURUSD

Za poslední čtyři týdny se eurodolar pohyboval v širším pásmu 1,0920 - 1,1270 EURUSD, když dolar výrazněji zpevnil v závěru července a během srpna zisky ještě rozšířil.

Z pohledu technické analýzy je pro případně posilující euro klíčovou psychologická hranice 1,1000 EURUSD (oranžová přímka). Další „záchytnou“ úroveň představuje 1,1100 EURUSD v podobě hranice trendového kanálu. Pokud by euro získávalo na síle ještě výrazněji, nejbližší hranicí je Fibonacciho úroveň zpětného pohybu 61,8 (fialová přímka).

Naopak v případě pokračujícího trendu posilování dolaru se nejbližší technická úroveň nachází na 1,0920 EURUSD v podobě klouzavého průměru SMA 100 (vínová křivka). Na 1,0850 EURUSD by pak v úvahu pro zastavení ztrát eura přicházel klouzavý průměr SME 200 (zelená křivka). Pokud by měl dolar posilovat ještě výrazněji, mohl by své zisky zastavit na úrovni 1,0800 EURUSD (modrá přímka).

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.