zpět

Výhled pohybu měnového páru EURUSD

20.6.2023

Americký dolar se na hlavním měnovém páru v posledních čtyřech týdnech pohyboval v širším pásmu 1,0640 - 1,0900 EURUSD, když během května posílil dolar a v červnu naopak euro.

Centrální banka Spojených států na svém červnovém zasedání ponechala cílové rozpětí úrokové sazby na úrovni 5 % až 5,25 %. Jedná se o první pauzu v cyklu zvyšování sazeb po tom, co americký Fed desetkrát za sebou zpřísnil podmínky měnové politiky, což způsobilo největší nárůst sazeb od roku 2007. I přesto, že trhy stabilitu sazeb do značné míry očekávaly, aktualizovaný tečkový graf (dot plot) a nová makroekonomická prognóza ukazují, že si centrální bankéři nechávají otevřené dveře pro další možné utažení měnových podmínek ještě v tomto roce. Očekávání normalizace sazeb tak bylo definitivně odloženo na příští rok, zatímco pravděpodobnost, že se Fed rozhodne sazby zvýšit letos ještě alespoň dvakrát, výrazně vzrostla. Když se podíváme na dot plot blíže, devět členů očekává, že se sazby do konce letošního roku zvýší ještě o 50 bazických bodů, přičemž dva očekávají zvýšení o 75 bodů a jeden dokonce o 100 bodů. Čtyři členové pak očekávají jedno 25 bodové zvýšení a pouze dva očekávají, že sazby zůstanou do konce roku beze změny.

Členové měnového výboru Fedu také ve své aktualizované makroekonomické prognóze zvýšili svá očekávání ohledně hospodářského růstu. Souhrn ekonomických projekcí nyní počítá s 1% očekávaným nárůstem HDP ve srovnání s 0,4% odhadem z března. Bankéři byli optimističtější také ohledně nezaměstnanosti, která by se nyní ke konci roku měla dostat k úrovni 4,1 % ve srovnání s 4,5 % z březnových odhadů. Připomeňme si, že trh práce ve Spojených státech v uplynulém měsíci opět vykázal silnější data, než se očekávalo, kdy napjatost na pracovním trhu svým výsledkem potvrdily oba sledované reporty ADP i NFP. ADP report mapující situaci v soukromém sektoru pracovního trhu ukázal na přírůstek 278 tisíc pracovních míst, což byl výsledek výrazně nad očekáváním trhů. K tomu se připojil i více sledovaný NFP report nových pracovních míst mimo zemědělský sektor, který v dubnu přidal 339 tisíc nových pracovních míst, přičemž se čekal výsledek pouze okolo 190 tisíc. Pokud jde o inflaci, centrální banka zvýšila svou prognózu pro jádrovou inflaci, očištěnou o volatilní položky jako jsou potraviny a energie na 3,9 % a pro celkovou inflaci ji mírně snížila na 3,2 %. Index spotřebitelských cen totiž v květnu zaznamenal v meziročním vyjádření zpomalení tempa růstu z 4,9 % na aktuálních 4,0 %, což je lepší výsledek, než předpokládal tržní konsenzus. Zpomalení růstu cen mají na svědomí z velké části ceny energií, zejména pak pohonné hmoty nebo elektřina, naopak zdražování se stále nevyhýbá sektoru potravin.

Evropská centrální banka rozhodla dle očekávání na svém červnovém zasedání o opětovném zvýšení všech tří úrokových složek, opět ale pouze o 25 bazických bodů. Základní sazba byla zvýšena na 4,00 % a ocitla se tak nejvýše od finanční krize v roce 2008, přitom se ještě na začátku loňského léta nacházela na nule. Očekáváme, že ECB na svém dalším zasedání na konci července o dalších 25 bb. sazby ještě zvýší. ECB změnila odhad růstu inflace směrem vzhůru a naopak mírně snížila odhad ekonomického růstu eurozóny pro tento a následující rok.

Predikce měnového páru EURUSD

1 měsíc 3 měsíce 6 měsíců 12 měsíců

1,083 1,110 1,138 1,148

Hlavní důvody pohybu EURUSD

Ekonomické: averze k riziku na trzích, kondice veřejných financí USA, výhled návratu ekonomik k běžnému stavu, vývoj inflace v USA s ohledem na další postup Fedu v oblasti nastavení úrokových měr, rychlost „vypouštění“ bilance Fedu, rychlost zvyšování sazeb ze strany ECB

Politické: další vývoj války na Ukrajině

Predikce měnového páru EURUSD

Za poslední čtyři týdny se eurodolar pohyboval v širším pásmu 1,0640 - 1,0900 EURUSD, když během května výrazně posílil dolar a v červnu naopak euro.

V případě opětovného posilování se dolaru otevírá prostor k posílení k hranici 1,0800 EURUSD, kde se nachází kombinace střednědobé hranice supportu / rezistence (modrá přímka) a klouzavého průměru SMA 100 (hnědá křivka). Okolo hranice 1,0670 EURUSD se nalézá klouzavý průměr SMA 200 (zelená křivka). Následuje hranice 1,0510 EURUSD v podobě další střednědobé hranice supportu / rezistence (hnědá přímka).

V případě ztrát na dolar nejprve „čeká“ střednědobá hranice supportu / rezistence (černá polopřímka) na 1,0910 EURUSD. Další v pořadí je psychologická hranice 1,1000 EURUSD (oranžová přímka). Následující technickou hranicí je dlouhodobá hranice supportu / rezistence na 1,1100 EURUSD. Poté by následovala Fibonacciho úroveň zpětného pohybu 61,8 (fialová přímka) na 1,1210 EURUSD.

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.