zpět

Výhled pohybu měnového páru EURUSD

22.5.2023

Americký dolar se na hlavním měnovém páru v posledních čtyřech týdnech pohyboval v pásmu 1,0850 - 1,1095 EURUSD, když během května posílil dolar.

Měnový výbor americké centrální banky na svém posledním zasedání rozhodl o zvýšení úrokové sazby o 25 bazických bodů do pásma 5,0-5,25 %. Doprovodné prohlášení guvernéra Powella však tentokrát neobsahovalo tradiční slova o dalším vhodném zvyšování sazeb, což naznačuje, že se skutečně jednalo o poslední zvýšení úrokových sazeb v tomto cyklu. Trhy nyní předpokládají, že Fed na svém příštím zasedání v červnu udrží úrokové sazby stabilní, přičemž první možné snížení sazeb by mohlo přijít už v září. Powell na tiskové konferenci také zdůraznil, že i přes zlepšení podmínek v bankovním sektoru je třeba věnovat pozornost jeho vývoji i v nadcházejících měsících. Powell také bohatě komentoval napjatou situaci na americkém pracovním trhu, což následně opět potvrdila i příchozí makrodata.

Trh práce ve Spojených státech totiž v uplynulém měsíci opět vykázal nečekaně silná data, kdy svým výsledkem překvapily oba sledované reporty ADP i NFP. ADP report mapující situaci v soukromém sektoru pracovního trhu ukázal na přírůstek 296 tisíc pracovních míst, což je výsledek výrazně nad očekáváním trhů, zároveň se jedná o nejvyšší hodnotu od července loňského roku. K tomu se připojil i více sledovaný NFP report nových pracovních míst mimo zemědělský sektor, který v dubnu zaznamenal 253 tisíc nových pracovních míst, přičemž se čekal výsledek pouze okolo 180 tisíc. O tom, že americký pracovní trh zůstává i nadále velmi napjatý, hovoří i dubnová míra nezaměstnanosti, jež klesla z 3,5 % na 3,4 %, i když tržní konsenzus počítal s růstem na 3,6 %.

I přestože takto silná data z pracovního trhu představují určitou výhodu pro americkou ekonomiku, na druhé straně také mohou představovat větší riziko pro finanční trhy a snahy Fedu zkrotit růst spotřebitelských cen. Vyšší zaměstnanost znamená větší tlak na růst mezd a tím zvýšenou schopnost spotřebitelů utrácet, což přispívá ke zvýšení poptávky a tím následně i samotné inflace. Ta přitom v dubnu vykázala nejnižší hodnotu za poslední dva roky, kdy tempo růstu spotřebitelských cen kleslo v uplynulém měsíci na 4,9 % oproti 5 %, což byl výsledek, který překonal tržní očekávání. Meziměsíčně pak došlo k růstu cenové hladiny pouze o 0,4 %. Největší příspěvek v meziměsíčním srovnání přinesly náklady na bydlení, ojetá auta a růst ceny benzínu. Naopak ceny potravin rostly pomaleji než v předchozím měsíci. Jádrová složka inflace, která nezahrnuje volatilní položky typu potravin a energie, vzrostla meziročně o 5,5 %, což bylo v souladu s tržními odhady.

Evropská centrální banka rozhodla dle očekávání na svém květnovém zasedání o opětovném zvýšení všech tří úrokových složek, tentokrát již ale pouze o 25 bazických bodů. Základní sazba byla zvýšena na 3,75 % a ocitla se tak nejvýše od července 2008, přitom se ještě na začátku loňského léta nacházela na nule. Očekáváme, že ECB na svém dalším zasedání v polovině června o dalších 25 bb. ještě sazby zvýší. Projev prezidentky ECB Christine Lagardeové byl poměrně jestřábí, když inflační tlaky podle ní zůstávají silné a dle jejího názoru ECB se zvyšováním sazeb nekončí. Zde je patrný rozdíl mezi vyjádřeními ECB a Fed, když americká centrální banka je dost možná s cyklem zvyšování sazeb u konce.

Predikce měnového páru EURUSD

1 měsíc 3 měsíce 6 měsíců 12 měsíců

1,096 1,107 1,122 1,138

Hlavní důvody pohybu EURUSD

Ekonomické: averze k riziku na trzích, kondice veřejných financí USA, výhled návratu ekonomik k běžnému stavu, vývoj inflace v USA s ohledem na další postup Fedu v oblasti nastavení úrokových měr, rychlost „vypouštění“ bilance Fedu, rychlost zvyšování sazeb ze strany ECB

Politické: další vývoj války na Ukrajině

Predikce měnového páru EURUSD

Za poslední čtyři týdny dolar posílil z 1,1095 EURUSD na 1,0850 EURUSD. V případě posilování se dolaru otevírá prostor k posílení k hranici 1,0800 EURUSD, kde se nachází kombinace střednědobé hranice supportu / rezistence (modrá přímka) a klouzavého průměru SMA 100 (hnědá křivka). Okolo hranice 1,0750 EURUSD se nalézá střednědobá hranice rezistence (černá polopřímka) a na hranici 1,0510 EURUSD pak další střednědobá hranice supportu / rezistence (hnědá přímka) v kombinaci s klouzavým průměrem SMA 200 (zelená křivka).

V případě ztrát na dolar „čeká“ psychologická hranice 1,1000 EURUSD (oranžová přímka). Další technickou hranicí je dlouhodobá hranice supportu / rezistence na 1,1100 EURUSD. Poté by následovala Fibonacciho úroveň zpětného pohybu 61,8 (fialová přímka) na 1,1210 EURUSD.

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.