zpět

Výhled pohybu měnového páru EURCZK

14.10.2022

Za poslední čtyři týdny se koruna, především díky stále probíhajícím devizovým intervencím ČNB, obchodovala v úzkému pásmu 24,45 – 24,70 EURCZK.

ČNB na svém zasedání na konci září ponecháním úrokovaných sazeb na stávajících úrovních nepřekvapila. Rozhodnutí sazby nezvýšit nebylo jednomyslné, dva členové sedmičlenné bankovní rady hlasovali pro zvýšení sazeb o 75 bb. 2T repo sazba se tak naposledy zvýšila ještě při „starém“ složení bankovní rady v červnu tohoto roku. V rozhodování členům bankovní rady do určité míry pomáhal i červencový resp. srpnový výsledek domácí spotřebitelské inflace, když v letních měsících nárůst inflace výrazně zpomalil. Je ale možné, že před pár dny zveřejněný výsledek za září v podobě meziročního růstu o 18 % uvažování pěti členů rady, kteří hlasovali pro ponechání sazeb, změní. Guvernér Michl na tiskové konferenci po měnovém jednání potvrdil pokračující závazek ČNB bránit korunu před nadměrnými výkyvy kurzu.

Z pohledu ČNB v srpnu výrazně poklesla potřeba na trh aktivně vstupovat tzn. intervenovat. V srpnu totiž objem devizových prostředků vynaložených na podporu koruny, ve srovnání s červencovou hodnotou téměř 10 mld. CZK, poklesl na „pouhých“ 2,4 mld. CZK. V září byla ČNB pravděpodobně nucena intervenovat opět ve větším objemu, odhadujeme to na dvojnásobek srpnového objemu. V meziročním vyjádření naší centrální bance poklesla hodnota devizových rezerv pouze o necelých 7 mld. CZK.

Evropská centrální banka rozhodla na svém posledním zasedání o rekordním zvýšení všech tří hlavních úrokových složek o 75 bazických bodů. Prezidentka Christine Lagarde zároveň uvedla, že mezi členy bankovní rady panoval ohledně tohoto rozhodnutí konsenzus a že sazby porostou i na několika dalších setkáních. Aktuálně se počítá, vzhledem k rekordně vysoké inflaci v eurozóně, na říjnovém zasedání se zvýšením eurových sazeb o dalších 75 bb. na 2,0 %.

Z pohledu koruny se zřejmě bude stále více tenčit úrokový diferenciál, čímž vzroste tlak na oslabování koruny a na zvyšování nákladů na obranné intervence ze strany ČNB. Eurové sazby by do konce roku měly dle tržních očekávání vzrůst ještě o 125 - 150 bb., v prvním čtvrtletí 2023 pak ještě o dalších 50 bb. U koruny stále převládá konsenzus neměnných sazeb.

Poslední zveřejněné výsledky české ekonomiky dopadly smíšeně. Průmyslová produkce za srpen v meziročním vyjádření vzrostla o 7,2 %, ale výsledek se nedá jednoduše označit za skvělý z toho důvodu, že loni jsme ve stejném měsíci zaznamenali velmi nízký výsledek průmyslové produkce. Srpnová obchodní bilance ještě prohloubila červencový deficit a výsledek -28,2 mld. CZK je nejhorší v historii země. Ještě nikdy jsme tak nevyvezli zboží v o tolik menší hodnotě, než jsme ho dovezli. Od začátku roku pouze v lednu export převýšil import. Důvodem je především výrazný nárůst cen ropy a plynu. České maloobchodní tržby se v srpnu meziročně snížily o 8,8 %, šlo o 2. nejhorší výsledek v Evropě hned za Ruskem (v několika evropských zemích ještě ale nebyla srpnová hodnota zveřejněna) a ani do dalších měsíců zatím nepočítáme s tím, že by se měl negativní trend otočit. Důvodem je v prvé řadě nejistota ohledně budoucí ceny energií a jejich postupně končících fixací. Opětovný nárůst spotřebitelské inflace spolu se zprávami o možném hromadném propouštění také „apetitu“ utrácet neprospívá. V září se zvýšila míra nezaměstnanosti na 3,5 % oproti očekávané stagnaci na srpnové hodnotě 3,4 %. To samo o sobě není problém, navíc v rámci celé Evropy patříme stále mezi premianty, ale je patrné, že se situace na trhu práce zhoršuje. Je to vidět i počtu volných pracovních míst, kterých je aktuálně nejméně za poslední více než 4 roky. V případě udržení trendu to bude znamenat nižší tlak na růst mezd a platů, protože zaměstnanci se budou více obávat ztráty svého aktuálního zaměstnání. Zářijový výsledek meziročního růstu spotřebitelské inflace o 18,0 % znamenal, po srpnovém zpomalení růstu, nepříjemné překvapení. Hlavním důvodem byl nárůst nákladů na bydlení o 24,9 % (především v podobě růstu cen energií) a růst cen potravin a nápojů, kde se cena v průměru zvýšila o 21 %. V příštím roce, vzhledem k vysoké srovnávací základně, dojde k výraznému zpomalování růstu cen. K tomu nicméně nemusí dojít hned od ledna vzhledem k faktu, že relativně velkému počtu zákazníků končí fixace cen energií k 31. prosinci tohoto roku.

Predikce měnového páru EURCZK

1 měsíc 3 měsíce 6 měsíců 12 měsíců

24,60 24,75 25,00 25,30

Hlavní důvody pohybu EURCZK

Ekonomické: vývoj domácí inflace ve vztahu k nastavení sazeb ze strany ČNB, síla a odhodlání ČNB intervenovat ve prospěch koruny, domácí nezaměstnanost ve vztahu k síle spotřebitelské poptávky, vývoj maloobchodních tržeb jak doma, tak v zahraničí, kondice německé ekonomiky, výhled návratu ekonomik k běžnému stavu v oblasti normalizace dodávek a cen vstupů do výroby, rychlost zvyšování sazeb ze strany ECB

Politické: odhodlání nové vlády řešit rostoucí deficit veřejných financí, další vývoj války na Ukrajině

Zdravotní: riziko dalších vln nemoci C19

Technická analýza pro měnový pár EURCZK

Poslední čtyři týdny se koruna obchodovala v pásmu 24,45 – 24,70 EURCZK.

V případě posílení by zpevňující koruna musela v prvé řadě překonat technickou i psychologickou hranici na 24,40 EURCZK (oranžová úsečka). Velmi silnou technickou úroveň poté reprezentuje dlouhodobé dno na 24,25 EURCZK (hnědá přímka).

Pokud by ČNB upravila či rovnou zrušila svůj závazek bránit korunu na hranici cca 24,70 EURCZK (černá úsečka), koruna by musela v prvé řadě překonat dlouhodobou hranici rezistence 24,90 EURCZK (žlutá polopřímka). Dále pak psychologickou úroveň 25,00 EURCZK (červená přímka). V případě výraznějších ztrát by na domácí měnu čekala hranice Fibonacciho úrovně zpětného pohybu 61,8 (fialová přímka) na 25,45 EURCZK a případně pak 25,75 EURCZK v podobě posledního střednědobého vrcholu.

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.