zpět

Výhled pohybu měnového páru EURCZK

14.9.2022

Za poslední čtyři týdny se koruna, i přes probíhající devizové intervence ČNB, obchodovala v relativně širším pásmu 24,35 – 24,68 EURCZK.

Evropská centrální banka rozhodla na svém posledním zasedání o rekordním zvýšení všech tří hlavních úrokových složek o 75 bazických bodů. Prezidentka Christine Lagarde zároveň uvedla, že mezi členy bankovní rady panoval ohledně tohoto rozhodnutí konsenzus a že sazby porostou i na několika dalších setkáních. Plné zacenění sazeb následně potvrdily i samotné trhy, které si na toto rozhodnutí připravily jen vlažnou reakci, společná evropská měna si tak kurzově nijak výrazně nepolepšila. Zvýšily se však sázky na růst úrokových sazeb v příštích měsících, analytici nyní počítají s dalším zvýšením o 50 bodů hned na říjnovém setkání. ECB také aktualizovala makroekonomickou prognózu, výhled růstu cenové hladiny byl zvýšen pro letošní rok z 6,8 % na 8,1 % a v roce 2023 z 3,5 % na 5,5 %. Prezidentka ECB zároveň prozradila, že byla vypracována i krizová prognóza v případě absolutního zastavení dodávek ruského plynu, při které by evropská ekonomika mohla zaznamenat téměř jednoprocentní pokles HDP oproti aktuálním odhadům růstu v tomto i příštím roce. Právě astronomické ceny energií, a s tím zvyšující se riziko hrozící recese, by mohly ECB přimět k razantnějšímu kroku ohledně utahování sazeb, obzvlášť pokud by tomu napovídala i příchozí data. Na jednání však detailnější informace ohledně použití posledně představeného nástroje TPI (Transmission protection instrument) představeny nebyly.

Z pohledu koruny se postupně začíná tenčit úrokový diferenciál, což bude znamenat jednak další tlak na oslabování koruny a zároveň zvyšování nákladů na obranné intervence ze strany ČNB. Eurové sazby by do konce roku měly dle tržních očekávání vzrůst ještě o 125 bb, v prvním čtvrtletí 2023 pak ještě o dalších 50 bb.

Zajímavé informace přineslo zveřejnění stavu devizových rezerv k 31. srpnu. V červenci byla ČNB nucena intervenovat v objemu téměř 10 mld. EUR, což je zatím největší objem, kterým byla naše centrální banka nucena bránit korunu. V květnu na její obranu vynaložila 3,5 mld. EUR a v červnu 7,1 mld. EUR. V meziročním vyjádření se rezervy ztenčily o 2,4 mld. EUR. V srpnu se intenzita intervencí zřejmě o něco snížila a ani na začátku září to zatím nevypadá, že by ČNB byla nucena do trhu výrazněji vstupovat. Nejbližší zasedání ČNB proběhne 29. září.

V září zveřejněné výsledky české ekonomiky dopadly vesměs zklamáním. Průmyslová produkce za červenec meziročně vzrostla, ale nárůst o 0,8 % jako pozitivní označit nemůžeme. Český průmysl tak v zásadě „přešlapuje na místě“ již 12 měsíců v řadě. Tentokrát navíc za očekáváním zaostal výsledek nových objednávek. Tuzemské sice mírně vzrostly, ale zahraniční v meziročním vyjádření poklesly o 2,2 %. Hlavním důvodem je dlouhodobá závislost české ekonomiky na automobilovém průmyslu, který ekonomice pomáhá v časech konjunktury, ale v období krize se stává „koulí na noze“. Červencová obchodní bilance se po relativně lepším červnovém výsledku opět prezentovala schodkem přesahujícím 20 mld. CZK. Od začátku roku pouze v lednu export převýšil import. Důvodem je především výrazný nárůst cen ropy a plynu, protože jen saldo s uvedenými komoditami se meziročně zvýšilo o 24,6 mld. CZK. České domácnosti stále více řeší, zda pořídit celou řadu zbytných věcí, když se červencové maloobchodní tržby meziročně snížily dokonce o 7,2 % a ani do dalších měsíců zatím nepočítáme s tím, že by se měl negativní trend otočit. Důvodem je prvé řadě nejistota ohledně budoucí ceny energií a jejich postupně končících fixací. V srpnu se zvýšila míra nezaměstnanosti na 3,4 % oproti očekávané stagnaci na červencovém výsledku 3,3 % Je patrné, že se situace na trhu práce mírně zhoršuje, protože zvýšení míry nezaměstnanosti již v srpnu nebylo v posledních letech obvyklé. Větším problémem nicméně je, že se opětovně snížil počet nově vytvořených pracovních míst. Pokud se tento trend udrží, mohlo by to znamenat nižší tlak na růst mezd a platů, protože zaměstnanci se budou více obávat ztráty svého aktuálního zaměstnání.

Již řadu měsíců je, minimálně z pohledu české veřejnosti, nejsledovanějším ekonomickým ukazatelem míra tuzemské inflace (CPI). Srpnový výsledek meziročního růstu o 17,2 % znamená po více než roce zpomalení růstu cen, důvodem byl především mírnější růst cen energií. Na další vývoj domácího CPI bude mít značný dopad to, jaké nástroje představí Evropská komise resp. česká vláda ve vztahu k ceně elektřiny event. zemního plynu. V případě varianty regulace cen nebo jejich zastropování se dá do konce roku čekat pozvolný pokles cenové hladiny. Od začátku příštího roku, vzhledem k vysoké srovnávací základně, by mělo být zpomalování růstu ještě výraznější.

Predikce měnového páru EURCZK

1 měsíc 3 měsíce 6 měsíců 12 měsíců

24,60    24,80      25,05        25,20

Hlavní důvody pohybu EURCZK

Ekonomické: vývoj domácí inflace ve vztahu k nastavení sazeb ze strany ČNB, síla a odhodlání ČNB intervenovat ve prospěch koruny, domácí nezaměstnanost ve vztahu k síle spotřebitelské poptávky, vývoj maloobchodních tržeb jak doma, tak v zahraničí, kondice německé ekonomiky, výhled návratu ekonomik k běžnému stavu v oblasti normalizace dodávek a cen vstupů do výroby, rychlost zvyšování sazeb ze strany ECB

Politické: odhodlání nové vlády řešit rostoucí deficit veřejných financí, další vývoj války na Ukrajině

Zdravotní: riziko dalších vln nemoci C19

Technická analýza pro měnový pár EURCZK

Poslední čtyři týdny se koruna obchodovala v pásmu 24,35 – 24,68 EURCZK. Pokračující intervence ČNB zabránily koruně překonat hranici 24,70 EURCZK.

V případě posílení by zpevňující koruna musela v prvé řadě překonat technickou i psychologickou hranici na 24,50 EURCZK (modrá přímka). Další úroveň představuje krátkodobá hranice podpory (oranžová úsečka) na 24,40 EURCZK. Velmi silnou technickou úroveň poté reprezentuje dlouhodobé dno na 24,25 EURCZK (hnědá přímka). 

Pokud by ČNB upravila či rovnou zrušila svůj závazek bránit korunu na hranici cca 24,65 EURCZK (černá úsečka), koruna by musela v prvé řadě překonat psychologickou úroveň 25,00 EURCZK (červená přímka). V případě výraznějších ztrát by na domácí měnu čekala hranice Fibonacciho úrovně zpětného pohybu 61,8 (fialová přímka) na 25,45 EURCZK a případně pak 25,75 EURCZK v podobě posledního střednědobého vrcholu.

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.