zpět

Výhled pohybu měnového páru EURCZK

15.4.2024

Za poslední čtyři týdny se koruna proti euru obchodovala v rozmezí 25,15 – 25,44 EURCZK, když vyšší zmíněné hodnoty dosáhla ve druhém dubnovém týdnu.

Bankovní rada České národní banky se na svém zasedání 20. března rozhodla snížit úrokové sazby o 50 bb. Šlo v zásadě o očekávané rozhodnutí, menší část analytiků očekávala snížení rovnou o 75 bb. Že nešlo o nereálný krok ukázal fakt, že v sedmičlenné bankovní radě hned dva její členové hlasovali pro snížení sazeb o zmíněných 75 bb. Guvernér Michl na následné tiskové konferenci připomněl, že meziroční inflace byla v lednu i v únoru na nižší úrovni, než předpokládala poslední prognóza ČNB, a v únoru dosáhla rovných dvou procent. Zároveň ale zdůraznil, že zejména růst cen služeb zůstává vyšší, než by bylo vhodné pro dlouhodobé plnění dvouprocentního inflačního cíle. ČNB podle něj bude pokračovat v přísné měnové politice tak, aby se hodnota spotřebitelské inflace stabilizovala poblíž cílené hodnoty dvou procent. Základní 2T repo sazba je aktuálně stanovena ve výši 5,75 %, diskontní sazba na 4,75 % a lombardní sazba na 6,75 %. Vzhledem k březnovému výsledku domácí inflace, kdy ceny vzrostly meziročně stejně jako v únoru pouze o 2 %, vidíme i nadále jako velmi pravděpodobné spíše rychlejší utahování měnové politiky naší centrální banky. Na dalším zasedání 2. května tak aktuálně očekáváme snížení sazeb o dalších 50 bb.

Evropská centrální banka na svém dubnovém zasedání již popáté v řadě ponechala úrokové sazby na rekordní úrovni, přičemž základní sazba zůstala beze změny na 22letém maximu 4,5 %. ECB také uvedla, že může zvážit utažení své měnové politiky, pokud získá větší jistotu, že se inflace stabilně blíží 2% cíli. Představitelé také uznali, že inflace nadále klesá, přičemž většina ukazatelů základní inflace a růstu mezd se zmírňuje. Upozornili však, že cenové tlaky zůstávají silné, což vede k vysokému růstu cen služeb. Shrnutí tak zní, že ECB vyslala neutrální signál, který v kombinaci se snižující se šancí na brzké snižování dolarových sazeb spíše přinese euru oproti dolaru oslabení. Pravděpodobným termínem počátku utahování měnové politiky nicméně stále vidíme 6. červen tohoto roku. Pro zajímavost dodejme, že úrokové sazby naposledy ECB snižovala na jaře roku 2016.

Výsledky české ekonomiky zveřejňované v březnu celkově dopadly solidně. Únorová průmyslová produkce v meziročním srovnání vzrostla o 0,7 %, což bylo mírně nad očekáváním trhu. Obchodní bilance za stejný měsíc dopadla kladným výsledkem 34,6 mld. CZK, což je historicky vůbec největší dosažené kladné saldo. Export v únoru meziročně vzrostl o 10,2 % a import o 4,9 %. Relativně slabší koruna přináší exportérům do eurozóny, ve srovnání s předchozími měsíci, alespoň nějakou radost. Jistotu aktuálního směnného kurzu poskytuje jeho fixace, kdy se při prodeji eur do českých korun budoucí kurz oproti aktuálnímu i přes pokles korunových sazeb stále ještě zlepšuje. Maloobchodní tržby tuzemským prodejcům čtvrtý měsíc po sobě vzrostly, když se v lednu meziročně zvýšily o 1,6 %. Počítáme, že bychom se kladných hodnot růstu měli dočkat i v dalších měsících nejen z důvodu nižší srovnávací základny, ale také z důvodu klesajících obav domácích spotřebitelů. Březnová míra nezaměstnanosti se snížila o 10 bb. na 3,9 %. Očekáváme, že v jarních měsících se hodnota domácí míry nezaměstnanosti „podívá“ cca na úroveň 3,5 – 3,6 %. Počet volných pracovních míst se mírně zvýšil na 268.700 a počet volných uchazečů snížil na 288.600. V březnu tuzemská spotřebitelská inflace „zopakovala“ svůj únorový výsledek 2,0% meziročního růstu. Pokud se i v následujících měsících bude růst spotřebitelské inflace držet u hranice 2 % nebo dokonce pod tímto cílem ČNB, dá se očekávat pravidelné snižování korunových sazeb i na dalších zasedáních. Na nejbližším zasedání plánovaném na 2. května počítáme se snížením sazeb opět o 50 bb.

Predikce měnového páru EURCZK

1 měsíc    3 měsíce    6 měsíců    12 měsíců

25,40       25,55          25,40          25,10

Hlavní důvody pohybu EURCZK

Ekonomické: měnové politika ČNB, ECB a Fedu, vývoj maloobchodních tržeb doma a v zahraničí, kondice německé ekonomiky

Politické: odhodlání nové vlády řešit rostoucí deficit veřejných financí, další vývoj války na Ukrajině

Technická analýza pro měnový pár EURCZK

Poslední čtyři týdny se koruna proti euru obchodovala v rozmezí 25,15 – 25,44 EURCZK, když měla domácí měna v březnu tendenci posilovat a v dubnu naopak ztrácet.

V případě pokračujících ztrát pro českou korunu první „překážku“ představuje psychologická hranice 25,50 EURCZK (červená přímka). Další technickou úroveň pak tvoří hranice 25,80 EURCZK v podobě Fibonacciho úrovně zpětného pohybu 50,0 (fialová přímka).

V případě posilování by česká koruna musela nejdříve zpevnit pod Fibonacciho úroveň zpětného pohybu 38,2 na hranici 25,18 EURCZK (fialová přímka). Další „v pořadí“ je psychologická hranice 25,00 EURCZK v kombinaci s klouzavým průměrem SMA 100 (oranžová křivka). Poté by následovala technická hranice 24,70 EURCZK tvořená dlouhodobou hranicí supportu / rezistence (zelená přímka) spolu s klouzavým průměrem SMA 200 (šedá křivka).

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy, a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.