zpět

Výhled pohybu měnového páru EURCZK

12.1.2024

Za poslední čtyři týdny se kurz koruny pohyboval v pásmu 24,35 – 24,73 EURCZK, když v prosinci koruna spíše ztrácela a v lednu naopak lehce získala.

Bankovní rada České národní banky se na svém zasedání těsně před Vánoci rozhodla snížit úrokové sazby o 25 bb. Šlo o první utažení měnové politiky po více než třech letech a zároveň první změnu sazeb od doby, kdy před rokem a půl vystřídal v čele ČNB Aleš Michl předchozího guvernéra Jiřího Rusnoka. Základní 2T repo sazba je tak aktuálně stanovena ve výši 6,75 %, diskontní sazba na 5,75 % a lombardní sazba na 7,75 %. Určitým překvapením mohl být fakt, že rozhodnutí sazby snížit bylo jednomyslné, nemalá část analytiků očekávala započetí cyklu snižování sazeb spíše až v letos v únoru. Z vyjádření guvernéra Michl vyplynulo, že další snížení sazeb hned na dalším tzn. zmiňovaném únorovém zasedání nicméně jisté není. ČNB bude zcela jistě velmi pečlivě sledovat výsledek spotřebitelské inflace za leden (bude zveřejněn 10. února), z důvodu každoročního přeceňování zboží a služeb. ČNB ve své aktuální prognóze zhoršila odhad dalšího vývoje tuzemské ekonomiky, když pro rok 2023 počítá s jejím poklesem o 0,4 % a s růstem o 1,2 % v roce 2024. V předchozí prognóze se počítalo s hodnotami +0,1 % resp. 2,3 %.

Evropská centrální banka na svém zasedání v polovině prosince v souladu s očekáváním ponechala sazby beze změny. Šlo o teprve o druhé zasedání s výsledkem neměnných sazeb po více než roce a čtvrt kontinuálního zvyšování sazeb na euru. Dle prezidentky ECB Lagardeové je zatím diskuze o snižování sazeb na euru předčasná, na finančním trhu se aktuálně počítá s prvním utažením měnové politiky ECB v březnu příštího roku. To ale vidíme jako velmi optimistické a spíše bychom, i vzhledem ke stále nesplněnému dosažení 2% inflačního cíle, očekávali snížení eurových sazeb až o několik měsíců později. Důvodem je i fakt, že dle poslední zveřejněné prognózy očekává ECB výši jádrové inflace na 2 % až do roku 2026! V poslední prognóze byl dle očekávání upraven výhled inflace v zemích platících eurem pro rok 2024 na 2,7 % z hodnoty 3,2 %.

Výsledky české ekonomiky zveřejňované během prvního měsíce roku 2024 dopadly smíšeně. Listopadová průmyslová produkce se po měsíční „pauze“ opět dostala do červených čísel, když v meziročním srovnání poklesla o 2,7 %. K lepšímu výsledku tak nepomohla ani nižší srovnávací základna stejného měsíce předchozího roku. V dalších měsících očekáváme postupný návrat k nule, ale ke stabilním hodnotám meziročního růstu zřejmě dojde až za několik měsíců. Listopadová obchodní bilance kladným saldem 30,8 mld. CZK dopadla nad očekávání dobře, ale je potřeba se na výsledek podívat trochu podrobněji. Kladné saldo totiž opět není způsobeno ani tak růstem vývozu, ale spíše tím, že ten klesá pomaleji než dovoz. Nicméně pozitivním faktem v zásadě je, že k výsledku výrazně přispěl značný pokles hodnoty dovezené ropy a zemního plynu. Ke kladnému saldu stejně jako v říjnu přispěl nečekaně dobrý výsledek vývozu motorových vozidel, kde se saldo meziměsíčně zvýšilo o 15,1 mld. CZK. 

Relativně slabší koruna přináší exportérům do eurozóny, ve srovnání s předchozími měsíci, alespoň nějakou radost. Jistotu aktuálního směnného kurzu poskytuje jeho fixace, kdy se při prodeji eur do českých korun budoucí kurz oproti aktuálnímu i přes pokles korunových sazeb stále ještě zlepšuje. Maloobchodní tržby tuzemským maloobchodníkům po osmnácti měsících setrvalých meziročních poklesů nečekaně vzrostly, když se v listopadu meziročně zvýšily o 0,9 %. Sice se jednalo o příjemné překvapení, ale na jásání to není. K optickému růstu tržeb do značné míry přispěla velmi nízká srovnávací základna roku 2022. K výraznějšímu růstu tržeb maloobchodníků tak stále nepomáhá ani stabilně nízká domácí míra nezaměstnanosti, která se v prosinci dle očekávání zvýšila na 3,7 % z listopadové hodnoty 3,5 %. Počet volných pracovních míst poklesl na 271.800 a počet volných uchazečů vzrostl na 279.200. Ani v dalších měsících nečekáme, že by se míra nezaměstnanosti měla začít výrazněji zvyšovat, neměla by ani při nižší míře zapojení sezonních pracovníků převýšit 4 %. 

V prosinci domácí spotřebitelská inflace zpomalila svůj meziroční růst na 6,9 % z listopadové hodnoty 7,3 %. Důvodem zrychlující inflace v posledním kvartálu je nižší srovnávací základna předloňského roku, kdy byl v říjnu 2022 s platností do prosince vládou plošně zaveden energetický úsporný tarif. Po odečtení tohoto vlivu by inflace v uplynulém měsíci zpomalila na 4,2 %. Domácí inflace tak reálně nadále zpomaluje a je velmi pravděpodobné, že se již v lednu podíváme ke hranici 4 %, ale bude záležet na tom, k jakému přecenění zboží a služeb obchodníci „sáhnou“.

Predikce měnového páru EURCZK

1 měsíc      3 měsíce      6 měsíců      12 měsíců

24,65         24,75            24,90            25,10

Hlavní důvody pohybu EURCZK

Ekonomické: vývoj domácí inflace ve vztahu k nastavení sazeb ze strany ČNB, domácí nezaměstnanost ve vztahu k síle spotřebitelské poptávky, vývoj maloobchodních tržeb doma a v zahraničí, kondice německé ekonomiky

Politické: odhodlání nové vlády řešit rostoucí deficit veřejných financí, další vývoj války na Ukrajině

Technická analýza pro měnový pár EURCZK

Poslední čtyři týdny se kurz koruny pohyboval v pásmu 24,35 – 24,73 EURCZK, když v lednu dokázala mírně zpevnit.

V případě opětovných ztrát pro českou korunu první „překážku“ představuje dlouhodobá hranice supportu / rezistence na 24,70 EURCZK (modrá přímka). Další úrovní je pak psychologická hranice 25,00 EURCZK (fialová přímka). Další významnější hranicí je pak dlouhodobá hranice supportu / rezistence na 25,15 EURCZK.

V případě posilování by česká koruna musela nejdříve zpevnit pod dlouhodobou hranici supportu / rezistence 24,40 EURCZK (oranžová přímka) v kombinaci s klouzavým průměrem SMA 100 (vínová křivka). Další úrovní je pak krátkodobá hranice supportu / rezistence na 24,20 EURCZK (červená přímka). V případě výraznějších zisků by se koruna mohla opřít o psychologickou úroveň 24,00 EURCZK (zelená přímka).

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.