zpět

Výhled pohybu měnového páru EURCZK

17.10.2023

Za poslední čtyři týdny se kurz koruny pohyboval v relativně úzkém pásmu 24,33 – 24,70 EURCZK.

Bankovní rada České národní banky se na svém zasedání na konci září rozhodla dle očekávání ponechat úrokové sazby na stávajících úrovních. Základní 2T repo sazba tak zůstala na 7 %, diskontní sazba na 6 % a lombardní sazba na 8 %. Rozhodnutí sazby neměnit bylo jednomyslné. Guvernér Michl zmínil, že ČNB na jedné straně vnímá zpomalení růstu mezd a platů a na straně druhé přetrvávající vyšší míru jádrové inflace.Z tohoto důvodu bankovní rada vyhodnotila tentokrát rizika prognózy jako obousměrná a ne pouze proinflační tak jako v srpnu. V říjnu zveřejněný výsledek zářijové inflace ale přinesl nečekané zpomalení růstu cen, které se nachází pod aktuální prognózou ČNB a je tak reálné dřívější snížení korunových sazeb. Zatím to ale nečekáme dříve, než v závěru tohoto roku.

Evropská centrální banka navzdory očekávání sazby neměnit na svém zasedání v polovině září ještě prodloužila cyklus utahování měnové politiky a zvýšila základní sazbu o 25 bb. 4,50 %. Šlo do značné míry o překvapení, trhy vesměs očekávaly „pauzu“ ve stálém zvyšování sazeb. Důvodem tohoto očekávání jsou nepříliš dobré ekonomické výsledky největších ekonomik eurozóny včetně té německé. I přes zpomalování ekonomiky eurozóny a přesto, že ECB očekává slabší růst HDP v letošním i příštím roce, inflace zůstává vysoká a zřejmě i zůstane po delší období. Pro letošní rok ECB očekává průměrnou inflaci 5,6 %, příští rok 3,2 % a v roce 2025 pak 2,1 %. ECB věří, že sazby se nyní dostaly na úroveň, kde když zůstanou po dostatečně dlouhou dobu, tak by měly významně přispět k návratu inflace k cíli.

Výsledky české ekonomiky zveřejněné v říjnu nedopadly příliš dobře. Průmyslová produkce za srpen se v meziročním vyjádření propadla o 1,8 % a šlo tak o potvrzení poklesu zaznamenaného již v červenci. Za nízkým výkonem domácího průmyslu hledejme klesající domácí i zahraniční poptávku. V dalších měsících spíše očekáváme další mírné meziroční poklesy i vzhledem k vyšší srovnávací základně druhé poloviny loňského roku. Obchodní bilance za červenec přinesla bohužel potvrzení červnového poklesu, když se propadla podruhé za sebou do „červených čísel“ po šesti měsících trvajících kladných saldech. Tentokrát bylo reportováno záporné saldo ve výši 3,8 mld. CZK. Oslabující koruna přináší exportérům, ve srovnání s předchozími měsíci, alespoň nějakou radost. Jistotu aktuálního směnného kurzu poskytuje jeho fixace, kdy se při prodeji eur či dolarů do českých korun budoucí kurz oproti aktuálnímu stále ještě zlepšuje. Maloobchodní tržby se tuzemským obchodníkům snížily již po šestnácté v řadě, když se v srpnu meziročně snížily o 2,8 %, v červenci byl evidován pokles o 1,8 %. Přiblížení k „černé nule“ stále očekáváme během podzimu. Částečně se na poklesu projevuje i větší ochota obyvatel ČR provádět z důvodu nižších cen nákupy v zahraničí. Zářijová míra nezaměstnanosti ve srovnání se srpnem dle očekávání stagnovala na úrovni 3,6 %. Počet volných pracovních míst v zásadě stagnoval na hodnotě 282.000 a počet volných uchazečů se pak lehce zvýšil na 263.000. Ani v dalších měsících nečekáme, že by se míra nezaměstnanosti měla začít výrazněji zvyšovat, což bude, při dlouhodobém nedostatku pracovních sil, vytvářet tlak na další růst mezd. V září domácí spotřebitelské ceny nečekaně zpomalily svůj meziroční růst na 6,9 % ze srpnové hodnoty 8,5 %. Šlo o osmý měsíc v řadě, kdy došlo k meziročnímu zpomalení růstu cenové hladiny a nejnižší míru inflace od prosince 2021. Důvodem celkového zpomalení růstu bylo meziroční zmírnění růstu cen v zásadě ve všech sledovaných oddílech, šlo především o potraviny, ale snížily se také náklady spojené s bydlením. Domácí inflace nadále zpomaluje a je reálné, že se v závěru roku podíváme někam k hranici 5-6 %.

Predikce měnového páru EURCZK

1 měsíc 3 měsíce 6 měsíců 12 měsíců

24,60 24,85 25,10 24,70

Hlavní důvody pohybu EURCZK

Ekonomické: vývoj domácí inflace ve vztahu k nastavení sazeb ze strany ČNB, domácí nezaměstnanost ve vztahu k síle spotřebitelské poptávky, vývoj maloobchodních tržeb doma a především v zahraničí, kondice německé ekonomiky, rychlost zvyšování sazeb ze strany ECB a Fedu

Politické: odhodlání nové vlády řešit rostoucí deficit veřejných financí, další vývoj války na Ukrajině

Technická analýza pro měnový pár EURCZK

Poslední čtyři týdny se kurz koruny pohyboval v relativně úzkém pásmu 24,33 – 24,70 EURCZK, když měla domácí měna tendenci ztrácet.

V případě pokračujících ztrát pro českou korunu první „překážku“ představuje horní linie trendového kanálu (černá polopřímka) na 24,70 EURCZK případně pak psychologická hranice 25,00 EURCZK (fialová přímka). Další významnější hranicí je pak dlouhodobá hranice supportu / rezistence na 25,15 EURCZK.

V případě trendu posilování by česká koruna musela nejdříve zpevnit pod dlouhodobou hranici supportu / rezistence na 24,40 EURCZK (oranžová přímka) v kombinaci se spodní linií trendového kanálu (černá polopřímka). Další úrovní je pak krátkodobá hranice supportu / rezistence na 24,29 EURCZK a případně pak psychologická úroveň 24,00 EURCZK (zelená přímka).

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.