zpět

Výhled pohybu měnového páru EURCZK

17.5.2023

Za poslední čtyři týdny se kurz koruny pohyboval v relativně širokém pásmu 23,22 – 23,70 EURCZK. V dubnu české koruně pomohlo zejména značné zlepšení nálady na trzích a snížení averze k riziku po turbulencích v americkém bankovním sektoru. V druhém květnovém týdnu koruna začala ztrácet po nižším než očekávaném růstu inflace.

Bankovní rada České národní banky se na dubnovém zasedání rozhodla ponechat úrokové sazby na stávající úrovni. Dvoutýdenní repo sazba tak zůstala na 7 %, diskontní sazba na 6 % a lombardní sazba na 8 %. Je ale patrné, že „apetit“ se v bankovní radě mění, protože pro ponechaní sazeb hlasovali již pouze čtyři její členové. Tři členové byli pro zvýšení sazeb a dle slov guvernéra Michla i výrazněji než o 25 bb. Důvodem pro změnu názoru části bankovní rady je především vývoj cen mezd, které rostou rychleji, než ukazovala prognóza ČNB a také vyšší než očekávaný výkon domácí ekonomiky. Je tak šance, že by ČNB na zasedání plánovaném na 21. června po roce utáhla měnové podmínky. Proti tomuto scénáři ale do určitě míry hovoří vyšší než očekáváný meziroční pokles růstu dubnových spotřebitelských cen. Výsledku květnové inflace se dočkáme 12. června a ČNB tak na svém nadcházejícím jednání bude tento výsledek znát.

Evropská centrální banka rozhodla dle očekávání na svém květnovém zasedání o opětovném zvýšení všech tří úrokových složek, tentokrát již ale pouze o 25 bazických bodů. Základní sazba byla zvýšena na 3,75 % a ocitla se tak nejvýše od července 2008, přitom se ještě na začátku loňského léta nacházela na nule. Očekáváme, že ECB na svém dalším zasedání v polovině června o dalších 25 bb. ještě sazby zvýší. Projev prezidentky ECB Christine Lagardeové byl poměrně jestřábí, když inflační tlaky podle ní zůstávají silné a dle jejího názoru ECB se zvyšováním sazeb nekončí. Zde je patrný rozdíl mezi vyjádřeními ECB a Fed, když americká centrální banka je dost možná s cyklem zvyšování sazeb u konce.

Poslední zveřejněné výsledky české ekonomiky dopadly smíšeně. Průmyslová produkce za březen v meziročním vyjádření vzrostla o 2,2 %, čekala se hodnota 1,9 %, meziměsíčně se její objem zvýšil o 1,7 %. Opět ale zklamání přinesl výsledek nových zakázek, které se snížily o 1,7 %. Zakázky ze zahraničí meziročně poklesly o 5 % a ani růst zakázek z tuzemska to výsledkem +5,6 % nedokázal „dorovnat“. V dalších měsících ale velké růsty domácího průmyslu nečekáme. Obchodní bilance se prezentovala třetím kladným saldem po sobě, když byla za březen zveřejněna s hodnotou +15,9 mld. CZK, což je nejlepší výsledek za dva roky. Vývoz se meziročně zvýšil o 7,7 % a dovoz o 0,4 %. Na pozitivním výsledku se podepsalo především zvýšení exportu aut o 37 %. Silná česká koruna exportérům do karet nehraje, řešením je fixace směnného kurzu, kdy se při prodeji eur či dolarů do českých korun budoucí kurz oproti aktuálnímu zlepšuje. Domácí maloobchodní tržby se v březnu meziročně propadly o 8,1 % a tržby tak tuzemským maloobchodníkům klesly již jedenáctý měsíc v řadě. 

Návrat ke kladným hodnotám zatím neočekáváme, spíše je reálné, že tržby budou maloobchodníkům meziročně klesat až do léta. Důvod vidíme především ve výrazném zdražení zboží a služeb, které jsou nuceni nakupovat v zásadě všichni (jídlo, energie, voda…) a na zbytné statky tolik prostředků nezbývá. Dubnová míra nezaměstnanosti se ve srovnání s březnem snížila o 10 bb. na 3,6 %, když Česká republika udržela místo premianta celé Evropské unie. Domácí míra nezaměstnanosti klesla na nejnižší hodnotu od listopadu loňského roku. Počet volných pracovních míst se mírně zvýšil na 284.500, počet nezaměstnaných se naopak snížil na 261.700. Ani v dalších měsících nečekáme, že by se míra nezaměstnanosti měla začít zvyšovat, což bude vytvářet tlak na další růst mezd. V dubnu spotřebitelské ceny v ČR vzrostly meziročně o 12,7 %, počítalo se se zpomalením růstu pouze na 13,3 %. Domácí inflace tak zpomaluje stále rychleji, v březnu se cena spotřebitelského koše meziročně zvýšila o 15,0 %. Důvodem celkového zpomalení růstu bylo především meziroční snížení cen elektřiny a plynu nákladů na dopravu. Tentokrát na zpomalování růstu cenové hladiny působila i cena potravin, když cena mouky, masa, mléka či vajec sice v meziročním srovnání stále roste, ale růst cen ve srovnání s březnem výrazně zpomalil. Naopak na zvyšování celkové cenové hladiny se podílel především oddíl bydlení (vodné a stočné, nájemné, nákupy tuhých paliv) a oddíl rekreace a kultury. Ve druhém pololetí by, především díky vysoké srovnávací základně, měly být poklesy růstu cen výraznější a během prázdnin by meziroční růst cenové hladiny měl být již jednociferný.

Predikce měnového páru EURCZK

1 měsíc 3 měsíce 6 měsíců 12 měsíců

23,70 23,80 23,90 24,10

Hlavní důvody pohybu EURCZK

Ekonomické: vývoj domácí inflace ve vztahu k nastavení sazeb ze strany ČNB, síla a odhodlání ČNB intervenovat ve prospěch koruny, domácí nezaměstnanost ve vztahu k síle spotřebitelské poptávky, vývoj maloobchodních tržeb doma a především v zahraničí, kondice německé ekonomiky, rychlost zvyšování sazeb ze strany ECB

Politické: odhodlání nové vlády řešit rostoucí deficit veřejných financí, další vývoj války na Ukrajině

Technická analýza pro měnový pár EURCZK

Poslední čtyři týdny se koruna obchodovala v pásmu 23,22 – 23,70 EURCZK, když nejsilnější byla v polovině dubna, aby pak během května postupně slábla.

V případě pokračujícího trendu a ztrát české koruny pro ni první technickou hranici představuje klouzavý průměr SMA 200 na 23,90 EURCZK (zelená křivka). Pak následuje velmi silné pásmo 24,00 – 24,20 EURCZK vymezené psychologickou hranicí 24,00 EURCZK a kombinací střednědobých hranic supportu / rezistence (zelená a fialová přímka). Další významnější hranící je pak dlouhodobé hranice supportu / rezistence na 24,40 EURCZK (hnědá polopřímka).

V případě opětovného posilování by česká koruna musela nejdříve zpevnit pod úroveň klouzavého průměru SMA 100 na 23,55 EURCZK (hnědá křivka). Další technické hranice představují nejsilnější hodnoty koruny 23,30 resp. 23,20 EURCZK, které koruna opakovaně atakovala během dubna a začátku května.

Tato zpráva vyjadřuje názor Citfin - Finanční trhy a.s. a Citfin, spořitelní družstvo. Slouží pouze k informačním účelům a nelze ji považovat za záruku budoucího vývoje měnových kurzů ani jako doporučení ke sjednání směnného obchodu.